Gå direkt till Nyheten (Sparsam tioårsplan för kultur & fritid
Mest golv och gräs, men inget badhus)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 20 november 2019
 1. Dagens namn:
 2. Pontus och Marina
 3. I morgon:
 4. Helga och Olga

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sparsam tioårsplan för kultur & fritid
Mest golv och gräs, men inget badhus

Publicerad torsdag, 04 oktober 2018, 17:56 av Björn Smitterberg

idrottenshus160310I den tioårsplan som politikerna i Kultur & Fritidsnämnden i dag tagit ställning till nämns inget om ett nytt badhus. Inte heller någon ny kulturscen. Ändå är det en plan som sträcker sig tio år fram i tiden. I stället handlar det mycket om golv, och idrottsplatser. Kulturen får en liten plats.

Förslaget innehåller investeringar på 65,3 miljoner kronor under tio år.
Kulturen får 2,4 miljoner, och det för årliga konstinköp med 200.000 per år.

Det handlar om investeringar under hela 2020-talet. Från 2020 till och med 2029.

Den största posten handlar om maskininvesteringar och är inte ytterligare noterad än att det årligen finns behöv av att byta maskiner. Sammanlagt 15 miljoner finns med här.

En nyinvestering i konstgräsplanen vid Framnäsbadet finns med. Det handlar om 5 miljoner kronor och här börjar det brådska för den gamla planen är dålig. ett nytt konstgräs ska vara miljövänligt, hållbart och ekonomiskt – samt flyttbart om man vill flytta fotbollen från detta område. Även om det nu finns konstgräs i Råda som drivs av fotbollsorganisationen i Lidköping anses att Lidköpings kommun behöver bidra.

När det handlar om idrottsplatsen vid Framnäs handlar det om underlag och ljus. Löparbanorna är nämligen i så dåligt skick att de inte kan repareras länge. Nya behövs 2024. Dessutom växer kravet på belysning. Särskilt om fotbollslagen fortsätter sträva uppåt i seriesystemen. När det gäller belysning ses också möjligheter med flyttbara anläggningar, kompletterat så att löparbanorna också får belysning.

Bandyarenans golv är en besvärlig fråga. Det finns golv, men det som finns kräver ett nytt förråd som visat sig bli alldeles för dyrt och har lagts på is (!). I stället söks nu nya lösningar med ett golv som klarar kraven för att snabbt kunna hanteras vid olika evenemang, vara isolerat mot kyla/värme så det  kan ligga på isen, klara tunga truckar o s v – och samtidigt inte kräva så stor investering i förråd. 5 miljoner kronor är upptaget för nytt golv, och inget för förråd.

Idrottens Hus golv börjar bli slitna. Tre miljoner behövs under de närmaste åren.

Ishallen behöver nya moderna sarger och plexiglas, och nya kompressorer. Det vill man ska få kosta fem miljoner under 2020. I dag används hallen med dispens från Svenska Ishockeyförbundet då sargerna egentligen inte är godkända.

Det finns en förklaring till att kulturen syns så lite:
– Idrottsanläggningarna äger vi i kultur- och fritid. Men  kulturanläggningarna hyr vi – exempelvis biblioteket, konsthallen och Stadsträdgården, säger förvaltningschefen Lars Svensson. Vi investerar alltså inte i kulturanläggningar på samma sätt – utan är hyresgäster.

– När det gäller badhus har redan bestämts att en förstudie ska startas, men frågan är inte vår utan kommunstyrelsens. Detsamma gäller scen. Intern Service sköter detta och rapporterar till kommunstyrelsen.

4 kommentarer på “Sparsam tioårsplan för kultur & fritid
Mest golv och gräs, men inget badhus”

 1. Mikael skriver:

  Då är det hög tid att Lidköpings kommun bygger och blir ägare till en kulturscen! Det är anmärkningsvärt att de som äger frågan tillåter en sån snedfördelning i budgeten! Varför inte satsa på att bli årets kulturkommun 2019!

 2. Jörgen Larsson skriver:

  Vore på sin plats att ordförande Roger Alhén berättar varför kulturen aldrig prioriteras.
  Finns mycket att säga om denna snedfördelning.
  Kulturen behöver en egen nämnd med politiker utan en idrottsagenda!

 3. M-L skriver:

  Det går brant utför med kulturen i Lidköping inte minst för att de nu senaste gången fick en chef som brinner mer för fritiden än kultur. Som om fritiden skulle behöva mer stöd. Kräftgången för kulturen de senaste åren är sorgelig. Kulturen har också flyttats längre ner än någonsin tidigare.
  En ordentlig scenlokal kan vi se oss om i stjärnorna efter. det kommer aldrig hända så länge det finns ett idrottslag med något som helst behov av något.

 4. Janne skriver:

  Att man i en kommun som har ambitionen att bli över 40000 invånare inte har en enda, av kommunen ägd, lokal avsedd för kulturevenemang är skrämmande. Det heter väl ändå Kultur och Fritidsnämnden. Inte tvärt om. Prioriteringarna som görs till idrottsklubbarnas fördel kan inte på något sätt försvaras när man bekostar det med hjälp av kulturen som får stryka på foten. Hur många fotbollsplaner kan en kommun ha? Jag tycker att de 45 som finns räcker.

Kommentarerna är stängda