Gå direkt till Nyheten (Samtal i tre veckor om ny ledning för Lidköping)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 31 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Samtal i tre veckor om ny ledning för Lidköping

Publicerad torsdag, 04 oktober 2018, 16:09 av Björn Smitterberg

ledning181004Det blir en klar majoritet i kommunfullmäktige för den grupp av partier som nu kommer att samarbeta om makten i Lidköping de närmaste fyra åren. Men det dröjer två veckor innan partierna presenterar en gemensam politik,
– Skola, vård och omsorg, samt Hamnstaden, är kittet just nu, sa Jonas Sundström, socialdemokrat vid en presskonferens på bilden tillsammans med Frida Nilsson och Stefan Gustafsson.

Socialdemokraterna bryter sitt 30-åriga samarbete med Vänsterpartiet, Kristdemokrater och Centerpartiet lämnar alliansen.

– Men vi kommer att prata med våra gamla kollegor även i fortsättningen, sa Jonas Sundström.

hedvall1810004Sammanhållande i samtalen har varit förra kommunalrådet Kjell Hedvall, här fångad på bild mitt i presentationen.

– Nu återstår att mellan oss fördela viktiga poster, sa Kjell Hedvall. Det kommer att ta ett par veckor.

Den här samverkan har skett grundligt, det har varit möten, förhandlingar och även medlemsmöten. Men inget har sipprat ut mer än att man inte ville samarbeta med Sverigedemokraterna, Moderaterna ville inte samarbeta över blockgränsen, Centerpartiet ville inte samarbeta med Vänsterpartiet o s v.

Till slut var det inte många kvar. De sista som lämnade samtalen var Liberalerna. Miljöpartiets medverkan är ännu inte helt säker.

– Vi pratade länge och mycket med det visade sig vara svårt att Liberalerna skulle vara med och de valde att vara utanför.

Det är grundfrågor som skolan, omsorgen och vården som binder samman den nya konstellationen. Men det finns även andra; Det här är partier som alla är för Hamnstadsprojektet.

– Vi har också fått ge med oss, säger Kjell Hedvall. En hjärtefråga för socialdemokrater är ju att inte privatisera – det får vi släppa lite på nu. Särskilt gäller det förskoleverksamheten på landsbygden.

Längre än så kom man inte på presskonferensen. Här deltog Jonas Sundström, Frida Nilsson, Stefan Gustafsson, Kjell Hedvall och Andreas Bill. Miljöpartiet var inte närvarande.

Redan en vecka efter valet började sonderingarna och samtalen som nu blivit klara.

– Det har varit enkelt att komma överens – vi har ganska likartade viljeinriktningar, sa Stefan Gustafsson, kristdemokrat och Kjell Hedvall höll med.

– Våra budgetförslag ligger mycket nära varandra, säger Kjell Hedvall.

Den nya konstellationen tar 28 av kommunfullmäktiges 51 platser.

12 kommentarer på “Samtal i tre veckor om ny ledning för Lidköping”

 1. Kalle skriver:

  Nu har vi tydligen fått en ny hönsgård som skall styra och ställa, en politikerhög som redan nu aviserar att ta kål på ekonomin ännu mer! Detta hamnstadsprojekt kommer att bli stadens ekonomiska undergång.

 2. Lunnarn skriver:

  Månne de gamla sossarna vända sig i gravarna.En 100-årig epok är över.

 3. Lars Silow skriver:

  Hamnstadsprojektet kommer inte att kunna genomföras. Varför slösa ännu fler miljoner på det.

 4. RGR skriver:

  Oj oj oj, sossarna har lurat skägget av småpartierna. De kommer känna sig så ägda.

  Jag har inte många åsikter gemensamt med det lokala sosseriet, men jag respekterar dem för att de är smarta maktspelare.

 5. Tommy skriver:

  Hoppas verkligen hamnstaden kan bli av åker man runt i landet och ser hur städerna tar vara på vattenläget som i typ Nyköping, Helsingborg och Mariestad så blir Lidköping attraktivt. Man måste vara positiv.

 6. Stina skriver:

  Makten framför allt!! Hur kan C och KD sälja sin själ för att få sitta i maktposition??

 7. Per den allsmäktiga skriver:

  Allt för vansinnet hamnstad! Vad sägs om soc/arb marknad? Fy tusan! detta borde bli polisanmälan!!

 8. Christian E skriver:

  Mariestad, Vänersborg och Karlstad är några städer som lyckats bygga nära vatten. Så lugn nu… jag är övertygad att även Lisch klarar det :)

 9. Jonas skriver:

  Grattis alla Lidköpingsbor. Ni röstade på fortsatt satsning på miljardrullningsprojektet hamnstaden. På köpet får ni lite privatiseringar av skolor och slipper bada i ett nytt badhus och får fortsätta och trängas bilen i köer på dåliga vägar. Alla affärer ligger på en sida av staden och kollektivtrafiken går bara mitt på dagen så ingen kan vara utan bilen. Samtidigt kommer taxorna för vatten och avlopp mm att skjuta i höjden pga hamnstaden.

 10. Peter skriver:

  Så kan det gå, sista gången jag röstar på C iallafall.
  Borgerlig men grön blir alltså en röst på Hedvall & CO.

 11. Anders skriver:

  Då hoppas vi att alla ni som ”röstade av gammal vana” utan att tänka efter är stolta över att det nu blir en hamnstad. Kom inte och gnäll sen när räkningen kommer om ni röstade på något av partierna ovan.

 12. RGR skriver:

  Kommunen fick det minst dåliga av två värdelösa alternativ… Inget som får mig att glädjas jättemycket, men åtminstone ett betydligt bättre alternativ än en blå-brun allians…

Kommentarerna är stängda