Gå direkt till Nyheten (Lidköping fortsätter falla i ranking över företagsklimat
Nu sämsta betyg i Skaraborg)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 20 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköping fortsätter falla i ranking över företagsklimat
Nu sämsta betyg i Skaraborg

Publicerad tisdag, 02 oktober 2018, 09:40 av - Inskickat material

rankingnäringslivGrästorp har Skaraborgs bästa företagsklimat – Skövde ökar mest

Sju av Skaraborgs 15 kommuner går framåt och förbättrar sina placeringar jämfört med andra kommuner i Sverige. Skövde gör en rekordförbättring,

Grästorp är fortfarande ohotad etta och Skaraborgs sämsta företagsklimat finns numer i Lidköping. Det står klart efter Svenskt Näringslivs nya ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner presenterades på tisdagen.

Bäst i årets ranking placerar sig återigen Grästorp som nu tar plats på topp 20 i Sverige. Via sin 19 plats är Grästorp fortfarande ohotad etta i Skaraborg och hamnar precis utanför prispallen i länet med bara Partille, Vårgårda och Härryda framför sig.

– Grästorp fortsätter att stabilt utvecklas som en av de kommuner med bäst företagsklimat i hela Västsverige. Förhoppningsvis fortsätter man resan mot Västra Götalands bästa företagsklimat, säger Kristian Ryberg Svenskt Näringsliv.

Skövde är raketen i Skaraborg och klättrar hela 58 placeringar till plats 57, vilket är en enorm förbättring i sammanhanget. Skövde ökar inom i princip samtliga områden och har nu femte bästa företagsklimatet i Skaraborg. Även Vara uppvisar en stark förbättring ökar med hela 34 placeringar till plats 47.

– Skövde är en tillväxtmotor för Skaraborg och det är verkligen glädjande att man kommit på rätt köl igen, detta efter flera års tapp med en rekordlåg bottenplacering förra året. Det visar att ett aktivt arbete för ett bättre företagsklimat ger resultat. Det viktiga är nu att man fortsätter och växlar upp för att kunna utvecklas än mer, säger Kristian Ryberg Svenskt Näringsliv

Bland de kommuner som tappar placeringar är det på de flesta håll mindre förändringar. Även om Hjo och Götene utmärker sig genom att tappa 26 respektive 20 placeringar. För Lidköpings del så tappar man enbart en enstaka placering, men förra årets bottenkommun Skara gör en uppryckning med hela 25 placeringar. Totalt tappar åtta kommuner placeringar i årets ranking.

– Konkurrensen mellan kommunerna blir tuffare och tuffare. Många kommuner runtom i Sverige arbetar intensivt med att förbättra sitt företagsklimat. Även om det skett förbättringar i flera kommuner i Skaraborg blir flertalet tyvärr ändå omsprungna detta år. säger Kristian Ryberg Svenskt Näringsliv

Årets ranking baseras till två tredjedelar på enkätsvar från över 1600 företagare i Skaraborg. I den sista tredjedelen väger Svenskt Näringsliv även in strukturella förutsättningar för företagande.

– Vår ranking är unik då den främst baseras på företagares egen uppfattning om företagsklimatet i sin kommun. Där företagen trivs skapas tillväxt och jobb och därmed även resurser till välfärden. Ett bra företagsklimat är ett allmänintresse, säger Kristian Ryberg.

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2018 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från företagare 30 733, varav ca 1600 i Skaraborg, om företagsklimatet i den kommun där företaget har sin huvudsakliga verksamhet. I den sista tredjedelen väger Svenskt Näringsliv även in statistiska faktorer från SCB och UC. Hela rankinglistan hittas på www.foretagklimat.se

rankingnäringsliv

6 kommentarer på “Lidköping fortsätter falla i ranking över företagsklimat
Nu sämsta betyg i Skaraborg”

 1. Leif Johansson skriver:

  Är det något att bry sig om då denna lista? Ett bra samarbete med företag är naturligtvis önskvärt men de kan inte begära att de skall bara pricka av sin lista av önskemål. Samhället har också önskemål.
  Måste väl finnas en medelväg så listan är väl inte så viktig.

 2. Kalle skriver:

  Man kan ju undra vart den här kommunen är på väg egentligen, lyssnar man på kommunledningens hårda dunsar när dom klappar sig själva på bröstet när dom målar upp en bild av hur bra allt är och hur mycket bättre allt kommer att bli, kan man ju undra varför statistiken pekar åt ett helt annat håll.

 3. Anders Jacobsson skriver:

  Det är väldigt synd att människor inte förstår vikten av en sådan här lista. Skall en kommun leva välmående och i framåtanda så måste företagen också må bra. Upplever inte företagen en positivitet så väljer Företagarna att inte anställa fler för de tror inte på framtiden.
  I förlängningen så blir det färre inkomster till kommun vilket gör sämre infrastruktur och sämre förutsättningar att utveckla staden.

 4. Per J skriver:

  Känns som Tillväxt Lidköping inte fungerar särskilt bra? Kanske dags att tänka om?
  ”Tillväxt Lidköping är ett samägt aktiebolag mellan Lidköpings kommun och näringslivet. Vi arbetar för att utveckla näringslivet och att marknadsföra Lidköping som etableringsort .”

 5. RGR skriver:

  Kan inte företagarna hantera när de inte får allt de pekar på? De får ta och växa upp och inse att de inte är universums medelpunkt. Det finns andra intressen att ta hänsyn till.

 6. Lena Persson skriver:

  Snart är hela klubben för inbördes beundran raserad .Det håller inte i längden när en grupp människor håller varandra om ryggen och tror att det ska bygga företagskultur. Håller med Per J!

Kommentarerna är stängda