Gå direkt till Nyheten (Förslag: Inget tiggeriförbud i Lidköping)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 25 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Förslag: Inget tiggeriförbud i Lidköping

Publicerad måndag, 01 oktober 2018, 14:26 av Björn Smitterberg

Inför onsdagens möte med kommunstyrelsen föreslås att Moderaternas önskan om att utreda och införa tiggeriförbud i Lidköping ska avslås.

I sin motion till fullmäktige där tiggeriförbudet föreslås skriver Moderasterna bl a:
– I motionen framhålls att tiggeriförbud bör införas på grund av att organiserade kriminella aktörer utnyttjar människor från andra länder som söker sig till Lidköping för att tigga, att avstå från att förbjuda tiggeri inte är en lösning på fattigdom och social utsatthet i tiggarnas hemländer, att tiggeri permanentar människors sociala utsatthet och att pengar som skänks bidrar till att upprätthålla den svåra situation som dessa människor befinner sig i.

Motionen är underskriven av Rasmus Möller, Christian Poucette och Anders Löfving.

Kommunledningskontoret har formulerat ett avslag som antagits av kommunstyrelsens arbetsutskott, men redan här har Rasmus Möller talat för sitt förslag.

Kommunstyrelsen kommer att ta upp frågan och i förslaget till avslag hänvisas bl a till forskning i Lund och Norge.

– Det framstår som att förbud mot tiggeriet i sig inte är en framkomlig väg, skriver man i underlaget för beslutet.
– Forskningen tyder på att ett tiggeriförbud inte skulle förbättra levnadsvillkoren för de individer som tigger, att människohandel sannolikt gynnas av tiggeriförbud och att tiggeriförbud ytterligare marginaliserar redan utsatta och förstärker utanförskapet. Forskningen indikerar också att även om det skulle synas färre tiggare på gatorna så skulle istället kriminaliteten öka, samt att pengar som EU-migranter skickar till sina familjer i ursprungsländerna bidrar till att både kortsiktigt och långsiktigt motverka fattigdom och social utsatthet.

Vidare framgår det av avslagsförslaget att Polisen i Lidköping inte ser tiggeriet som något ordningsproblem.

 

 

4 kommentarer på “Förslag: Inget tiggeriförbud i Lidköping”

 1. Kalle skriver:

  Jag säger bara en sak FOLKOMRÖSTNING, dom där verklighets befriade politikerna har ju ingen aning om vad innevånarna egentligen tycker och vill

 2. Dag Aronsson skriver:

  Ni som ger pengar till tiggare kan ju ge en slant till Hells Angels och Bandidos så det blir rättvist!!!! Inget ordnings problem tycker polisen men jag känner det mycket störande.
  Har de rätt att vara här mer än i 3månader utan jobb?
  Samma tiggare har ju suttit mer än så här i stan.

  Mvh Dagge

 3. Iréne skriver:

  Det verkar som vissa av tiggarna har ändrat taktik. För kvinnan som sitter utanför ICA Hjertberg har nu en skylt där det står att hon har 6 barn. Jag tycker att hon borde åka hem och ta hand om sina barn, för hon har suttit där bra mycket längre än 3 månader.

 4. Anna skriver:

  Dom bor i sina bilar på rastplatsen vid kanothuset, det har dom ockuperat sen i våras. dom hänger upp tvätt på parkbänkarna och slänger fimpar omkring sig. vi har pratat med polisen och dom säger att även om dom varit här mer än tre månader kan dom inget göra??

Kommentarerna är stängda