Gå direkt till Nyheten (Blåljusutredningen: Utökad kroppsvisitering)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Måndag 17 juni 2019
 1. Dagens namn:
 2. Torborg och Torvald
 3. I morgon:
 4. Björn och Bjarne

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Blåljusutredningen: Utökad kroppsvisitering

Publicerad söndag, 30 september 2018, 07:57 av Redaktionen

regeringen-ikonI fredags har justitie- och inrikesminister Morgan Johansson tagit emot ett betänkande som föreslår att polisen ska få utökade möjligheter att kroppsvisitera förhörspersoner i samband med förhör som hålls i Polismyndighetens och Säkerhetspolisens lokaler.

Personer som kallas till förhör i polisens lokaler har i vissa fall anknytning till kriminella grupper och har ett stort våldskapital.

Det har framkommit uppgifter om att personer till exempel har haft med sig knivar och skjutvapen under förhören. I de flesta situationer saknas det i dag lagstöd för att kroppsvisitera personer som ska höras i polisens lokaler, något som utgör ett allvarligt hot mot anställda inom polisen. Därför föreslår utredningen att det införs en möjlighet att genomföra kroppsvisitation av personer som hörs i polisens lokaler.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

Utredningen har också haft i uppdrag att kartlägga domstolsavgöranden som gäller polisers rätt till ersättning vid allvarlig kränkning och föreslå åtgärder för att säkerställa deras rätt till ersättning. Utredningen föreslår att en myndighet ska ges i uppdrag att ta fram ett underlag som allsidigt belyser polisers utsatthet för brott i tjänsten och hur sådan brottslighet påverkar den polis som drabbas.

Blåljusutredningen har letts av hovrättspresidenten Anders Perklev och tillsattes av regeringen i december 2016. Nu har utredningen presenterat sitt slutbetänkande. Sedan tidigare har utredningen bland annat lämnat förslag om införandet av ett nytt brott, blåljussabotage, som gör det straffbart att angripa eller hindra till exempel polis eller räddningstjänst när de utför sitt arbete.

2 kommentarer på “Blåljusutredningen: Utökad kroppsvisitering”

 1. Kalle skriver:

  Detta mesiga land, brottets frizon! Självklart skall polisen få visitera, tänk så mycket olaglig utrustning som skulle finnas, ge polisen fria händer för visitering varhelst dom anser att det behövs.
  Kränkande skriker säkert många, säkerhet skriker jag ännu högre.
  Polisen behöver möjlighet för att stoppa utvecklingen som råder.

 2. Jan Johansson skriver:

  Kalle.
  Så rätt du har. Har man inget att dölja finns det inte någon anledning att oroa sig.

Kommentarerna är stängda