Gå direkt till Nyheten (Bilder på Thuns nya fartyg)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 januari 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bilder på Thuns nya fartyg

Publicerad fredag, 28 september 2018, 11:28 av Redaktionen

Thun-Venern-första-provtur-augusti-2018-(002)Som Lidköpingsnytt berättade på torsdagen har rederikoncernen Eric Thun AB tagit leverans av ett  nytt fartyg – Thun Venern.
I dag har rederiet ställt bilder och ett pressmeddelande till förfogande som berättas här.

Lidköpingsnytts artikel igår – klicka

Pressmeddelandet:

Erik Thun AB och dotterbolaget Thun Tankers BV utökar
sin flotta med en nybyggd tanker och flaggar svenskt

Vi kan med glädje meddela att leveransen av M/V Thun Venern genomfördes utan problem vid varvet AVIC Dingheng Shipbuilding Ltd i Kina igår den 27 september 2018.

Hon är det tredje fartyget som levereras i en serie av sex fartyg, samtliga designade av FKAB tillsammans med Furetank Rederi AB. Fartygen är beställda av Furetank Rederi AB, Rederi AB Älvtank och Thun Tankers BV inom ramen för samarbetet i Gothia Tanker Alliance.

Thun-Venern-leaving-the-shipyard-AVIC-(003)

Fartygen är utformade för att göra så litet avtryck på miljön som möjligt och utsläppen av koldioxid är nästan halverade jämfört med de flesta andra båtar i samma segment. M/V Thun Venern är utrustad för att kunna drivas med flytande biogas. Att driva ett fartyg med gas eliminerar utsläppen av svaveloxider och minskar utsläppen av kväveoxider med upp till 85 %. Naturgas minskar
koldioxidutsläppen med cirka 20 % medan biogas eliminerar dem helt.

Thun Venerns systerbåt Fure Vinga, den första som levererades i serien tidigare i år, tankades med flytande biogas från Gasums
produktionsanläggning i Lidköping när hon angjorde Sverige för första gången i juni.

M/V Thun Venern mäter 149,90 meter och har en dödvikt på nästan 18.000 ton. Hon får isklass 1A och räknas till det som på engelska kallas för ”intermediate” segmentet.

Thun-Venern-leaving-the-shipyard-AVIC-(002)

Hon har flaggats med svensk flagg och kommer att hanteras såväl tekniskt som kommersiellt av Furetank Chartering via Gothia Tanker Alliance.