Gå direkt till Nyheten (Släktband besökte Stadsbiblioteket)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 februari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Släktband besökte Stadsbiblioteket

Publicerad torsdag, 27 september 2018, 10:41 av - Inskickat material

På tisdagen besökte Elisabeth Renström från radioprogrammet Släktband biblioteket. Det var många som kom och ville höra om hur ett program bli till, och ta del av Västgötska människoöden.

Elisabeth Renstöm har arbetat tillsammans med en kollega sedan 2004 och fått ihop nästan 200 program, sammanlagt 16 säsonger. Hon berättade att i centrum står ett människoöde, därtill kommer arkiv letande, personer som talar om sina släktingar och lagar från förr. Även dokument och brev är till stort värde då programmen görs.

Elisabeth bjöd på några historier, alla fängslande på sitt sätt. En handlade om en ung kvinna, som fick lämna bort sitt oäkta barn vid sekelskiftet, och hur en släkting kom till rätta med släktskapet genom DNA. Elisabeth berättade om en fasanfull händelse, då laga skifte skulle föras igenom i en by. Då var det en man, som var för laga skifte, han drevs ner och drunknade i Lidan av de andra 13 männen som sagt nej.

En annan berättelse var om en man som åkte dit för flera stölder, han kom på Varbergs fästning, och senare emigrerade till Amerika. Detta är bara lite av som bjöds på under kvällen.

Tisdagens arrangemang ordnades av Lidköpingsbygdens släktforskarförening, Skaraborgs förenings Arkiv och ett studieförbund.

Eva Jonsson