Gå direkt till Nyheten (Tar nytt grepp om nya reningsverket
Innebär kraftig försening för Hamnstaden)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Fredag 28 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tar nytt grepp om nya reningsverket
Innebär kraftig försening för Hamnstaden

Publicerad måndag, 24 september 2018, 15:13 av Björn Smitterberg

Ängens-ARV-3Lidköpings kommun har beslutat återta alla tre ansökningar om det nya reningsverket för Lidköping. I stället ska en ny ansökan göras – för helheten och inte i delar – direkt vid miljödomstolen.
Det innebär en ny försening för Lidköpings utveckling – Hamnstaden kan inte detaljplaneras. Byggstarten kan dröja tio år.

I dag hade ledningsgruppen med representanter för kommunstyrelsen, Samhällsbyggnadsnämnden och Teknisk Servicenämnd ett ledningsgruppsmöte. För politikerna var det här en svår dag med tuffa motgångar för Lidköpings utveckling.

Egentligen har länsstyrelsen givit goda betyg åt hela planeringen – utom i ett avseende; utsläppet av renat vatten i Lidan.

– Det är frustrerande att vi nu måste göra om ansökningarna, säger projektledaren Linda Lundström. Vi ville släppa vattnet i Lidan, ett vatten som är betydligt bättre än det vi nu släpper från det tidvis överbelastade reningsverket vid Framnäs.

Nu skapas en ny utsläppspunkt. Det renade vattnet skall föras i ännu en rörledning till en plats nedströms Ågårdsbron. Det innebär att Kanotstadion slipper vattnet från reningsverket. För projektet är det ytterligare en ny kostnad på kanske över hundra miljoner kronor.

Samtidigt ska sägas att planerna med det nya moderna reningsverket redan givit 40 miljoner kronor i bidrag från staten och EU. Detta för reningen av svåra miljöproblem. Det senaste som inarbetats är rening av hormoner.

Lidköping ligger långt fram i utvecklingsarbetet, bl a med skapande av ängsmarken och en bäck. Men projektet har kört fast i och med utsläppet i Lidan. Projektet har byggt på att man sökt tre olika tillstånd. Nu skapas en ansökan till miljödomstolen för hela projektet.

Projektet har fått beröm från bl a länsstyrelsen – vars oro över utsläpp i Lidan nu stoppar den tidigare tillståndsgivningen. Bl a oroar man sig över en trädsamling, men framför allt Lidans kvalitét. Nu flyttas därför utsläppet till Lidan. Komunen  står fast vid att enda rimliga rördragningen av orenat avloppsvatten måste ske i Lidan.

Jonas Sundström vill i dag inte uttala sig om vad det innebär i kostnader och tid i försening för bl a Hamnstaden. Linda Lundström säger att det är ett problem för hela Lidköpings utvedckling- oavsett Hamnstaden.

– Det nuvarande reningsverket är hårt belastat och även en riskfylld plats för översvämningar.

– Vi har i dag fått veta att kommunen inte får börja detaljplanering av Hamnstadsområdet förrän det nya reningsverket är igång. Det innebär att en byggstart kan dröja mellan fem och tio år, säger oppositionsrådet Rasmus Möller.

Läs tidigare artiklar om avloppsreningsverket.

6 kommentarer på “Tar nytt grepp om nya reningsverket
Innebär kraftig försening för Hamnstaden”

 1. Rolf Olsson skriver:

  Jag skulle byta ut samtliga partier i Lidköping.Exempel på vanstyre visar inga gränser.Hamnstaden,reningsverket,Kartåsen,felaktigt nedlagda ledningar är bara det senaste.

 2. kurt skriver:

  Ja! Gör en ny ansökan/utredning. eller gör 2.
  Behövs nog 3

 3. Jim_Ljung skriver:

  Om det nuvarande reningsverket ligger på en riskfylld plats för översvämningar, så kanske det prestigefyllda projektet Hamnstaden kan ligga i samma farozon som reningsverket ligger i ? Eller ?

 4. Roberth Andersson (SD) skriver:

  Nej till Hamnstaden!
  SD säger nej till bostäder i detta område.
  Detta område ska komma alla Lidköpingsbor till nytta.
  Ett val våra politiska vägval för Lidköpings fortsatta utveckling.

 5. Conny skriver:

  de ä bara bulshit

 6. Jonas skriver:

  Dags att tänka om. Ni har redan köpt in förorenad mark och lagt ut 20-30 miljoner på konsulter och nu ska ni ansöka om tillstånd för ett nytt reningsverk som kostar flera hundra miljoner extra att bygga om länstyrelsen får som de vill. Tur att ni inte hunnit sanera marken för flera hundra miljoner samt byggt ett reningsverk som skulle kostat ca en miljard(!). Tänk om och bygg vid framnäs eller båtgården eller varför inte vid gatukontorets förråd?

Kommentarerna är stängda