Gå direkt till Nyheten (Skapar guidad tur bland vrak i Vänern – via mobilen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Skapar guidad tur bland vrak i Vänern – via mobilen

Publicerad måndag, 24 september 2018, 14:02 av Björn Smitterberg

vraketagnesKållandsös långa historia av sjöfart innehåller även historier om förlisningar.
Destination Läckö-Kinnekulle tar tillsammans med Vänermuseet fram en guidad vraktur från båt/kajak för att göra Vänern än mer attraktiv för lokalbefolkning och turister.
Nu söker man hjälp från allmänheten med berättelser

Den guidade turen kommer man kunna göra själv genom appen ”Läckö Kinnekulle” så den är tillgänglig för alla, dygnet runt och året om.

Det skriver Destination Läckö-Kinnekulle och Vänermuseet i ett pressmeddelande

För att den guidade turen ska bli riktigt bra räcker inte faktaböckerna till. Därför söker vi nu hjälp från allmänheten som sitter inne på många intressanta historier och sägner.

vraketagnes

Roland Peterson, marinarkeolog på Vänermuseet, gjorde på 1990-talet en omfattande kartläggning av alla vrak som finns runtom i Vänern. Han upptäckte många historier kring dessa och fann även helt nya, tidigare okända, vrak.

– De allra flesta vilar tryggt på sjöns botten bortom nyfikna blickar från oss människor, men ett antal kan man se från ytan, säger Roland Peterson.

Destination Läckö-Kinnekulle har tillsammans med Vänermuseet valt ut 16 historier och platser som ska lyftas i appen och vill nu ha hjälp med att komplettera dessa historier.

Det är området kring Naven och Pirum som fokus ligger på. Bland annat kommer historien om fartyget Agnes som ligger på östra sidan om Naven som sägs ha haft ett stort Lejon i fören på båten berättas. Även information om Pirum och Säteriet, där det i gamla dagar skeppen lade till för att skydda sig mot väder och vind och kunde ta sig till den ökända krogen Pirum.

Har du lokal kännedom om dessa områden, eller har en släkting eller vän som har det? Då är du välkommen att höra av dig med dina historier till Carolina Hellström på 0510-274 06 eller mejla Carolina Hellström.

Foto från Vänermuseet: Vraket Agnes.