Gå direkt till Nyheten (Caroline Krook om Bergman i Nicolaigården)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 11 augusti 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Caroline Krook om Bergman i Nicolaigården

Publicerad måndag, 24 september 2018, 09:22 av Redaktionen

nicolaigarden-kyrkaPå tisdag kväll håller biskopen emierita Caroline Krook en föreläsning i Nicolaigården om existentiella frågor i Ingmar Bergamans filmskapande.  

Då är rubriken ”Troende tvivlare och rastlös sökare” som också är titeln den bok som Caroline har skrivit med anledning av att det är 100 år sedan filmregissören Ingmar Bergman föddes.

Caroline Krook är bland annat känd för att ha varit Sveriges första kvinnliga domprost samt för sin period som biskop i Stockholm.  Hon deklarerade tidigt och tydligt sitt stöd för samkönade äktenskap i kyrkan och hon har även invigningstalat på Pridefestivalen i Stockholm. År 2010 tilldelades hon H.M Konungens medalj av 12:e storleken i Serafimerordens band för sina framstående insatser för svenska kyrkan.

Efter pensionen har Caroline ägnat sig åt det hon hela tiden tyckt om att göra: skriva, undervisa, föreläsa och predika  och hon  säger:
– Jag har under hela mitt liv varit intresserad av konst och kultur både innanför kyrkans murar och utanför. De existentiella frågorna kan ofta bara uttryckas och tolkas genom konst: film, teater, bildkonst, litteratur.

Därför har hon har under lång tid fascinerats utav Ingmar Bermans person och produktion och sina kunskaper i ämnet har hon delat med sig av i radions P1 och i Bergmanpodden och nu på tisdag kommer hon till Nicolaigården kl. 18.30.