Gå direkt till Nyheten (Bedömningsbil Psykiatri
Ett ovanligt välkommet samarbete vid Skaraborgs Sjukhus)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bedömningsbil Psykiatri
Ett ovanligt välkommet samarbete vid Skaraborgs Sjukhus

Publicerad fredag, 14 september 2018, 08:43 av Redaktionen

Bedömningsbil-psykiatriNu har en ny funktion rullat igång inom Ambulanssjukvården Skaraborg – Bedömningsbil Psykiatri. Den är skapad gemensamt av Ambulanssjukvården och vuxenpsykiatrin vid Skaraborgs Sjukhus. En ovanlig konstellation i Sverige.

–Det här är ett välkommet samarbete, men också något som är ovanligt utanför storstäderna i landet. Vi är väldigt glada för att kunna genomföra det här, säger Hans Halén, verksamhetschef för ambulansverksamheten vid Skaraborgs Sjukhus.

Enheten bemannas med en psykiatrispecialiserad sjuksköterska och en ambulanssjuksköterska, för att kunna genomföra akuta insatser samt bedöma om patienten kräver akutsjukhusets kompetenser – somatisk akutsjukvård, beroendevård, psykiatrisk vård – eller primärvård.

Bedömningsbil-psykiatri

Anna-Karin Lidén, psykiatrisjuksköterska och Erik Källermark, ambulanssjuksköterska.
Foto: Johan Dahlgren/Skaraborgs Sjukhus. Bilden är klickbar till större format.

– Arbetssättet ska ge en högre patientsäkerhet, minska lidande och vara en del i nollvisionen mot suicid, säger Annika Tshibanda, enhetschef vid vuxenspykiatrin vid Skaraborgs Sjukhus.

Den nya enhetens uppdrag är larm via 112 där en person ringt efter hjälp, som bedöms vara av psykiatrisk karaktär. Uppdragen kan också komma från följande aktörer:

• en ambulans som är framme hos patient, där Bedömningsbil Psykiatri anses som mer lämpad för att hjälpa patienten eller dennes närstående.
• vuxenpsykiatrins mobila team eller mellanvårdsteam.
• psykiatriska akutmottagningen

Den ska också bistå polisen, som i allt större utsträckning stöter på fall av personer med psykisk ohälsa eller akut psykiatrisk ohälsa.

– Enheten kommer att vara en del av den prehospitala sjukvården och är en personbil med blåljusbehörighet, utrustad som en ambulans, dock utan bår. Teknisk apparatur är nödvändig, såsom EKG-utrustning, hjärtstartare och radioutrustning, likaså datorstöd för att nå sjukhusjournaler och så vidare, säger Jan Eriksson vid Ambulanssjukvården Skaraborg.

Bedömningsbilen kommer även att kunna användas vid större händelser såsom trafikolyckor eller där behov av extra ambulanspersonal krävs.

Bedömningsbil Psykiatri har hela Skaraborg som upptagningsområde och bilen är stationerad i Falköping. Initialt kommer den nya funktionen att vara i tjänst lördagar och söndagar mellan 15:00-23:00. Målet är dock att den kommer rulla alla veckans dagar på kvällstid, när det finns tillräckligt med personal med rätt kompetens. Samma bil rullar även vardagar mellan 08:00-17:00, men då utan den psykiatriska inriktningen. Det finns två sådana resurser i Skaraborg idag.

 

En kommentar på “Bedömningsbil Psykiatri
Ett ovanligt välkommet samarbete vid Skaraborgs Sjukhus”

  1. Baze skriver:

    Det var på tiden! Behöver nog mera än en bil!

Kommentarerna är stängda