Gå direkt till Nyheten (Petra Hultman till Lidköping – ställer ut på Folkets Hus)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Tisdag 18 juni 2019
  1. Dagens namn:
  2. Björn och Bjarne
  3. I morgon:
  4. Germund och Görel

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Petra Hultman till Lidköping – ställer ut på Folkets Hus

Publicerad torsdag, 13 september 2018, 06:52 av - Inskickat material

petrahultmanMed Beckers konstnärsstipendium och en uppmärksammad utställning på Färgfabriken i bagaget anländer Petra Hultman och hennes personliga verk till Lidköpings Folkets Hus.

På fredag öppnar utställningen:
”Examensarbete i konst: Petra Hultman
Arbete i textil: Mary Hultman
Arbete i Trä: Hilding Hultman”

Verket tar oss till farmor Mary och farfar Hilding i Smålandsstenar, människor vars verklighet finns långt bort från Stockholms konstscener och Kungliga Konsthögskolan där barnbarnet Petra studerat. Berättelsen tar sin början när båda är pensionärer och fortsätter att arbeta, hon med nål och tråd på lediga stunder och han i sitt garage med såg och hammare. Hilding snickrar nyckelskåp. Skåp efter skåp staplas på hög utan någon tydlig mottagare. I hemmet virkar Mary grytlappar och fyller skåpen på ett liknande sätt.

Allt har sin gilla gång.

Våren 2017 blir Marys och Hildings flitighet grundstenar i ett av årets mest uppmärksammade examensarbeten på Kungliga Konsthögskolan. Här blir nyckelskåpen, små var för sig, monumentala väggar. Farmor Marys handarbeten – lapptäcken, grytlappar och dukar – staplas i pyramidliknande högar.

Tillsammans skapar de ett skulpturalt landskap med tusen och åter tusen tidigare osynliga timmar bakom sig.

petrahultman

I sin motivering till Beckers konstnärsstipendium 2018 kan vi läsa att Petra med nogsamt dokumenterade lämningar ”lyckas förtrolla med en visuell gestaltning som bär ända in i oss”.

Utställningen på Färgfabriken beskrev Sebastian Johans i Dagens Nyheter i vintras som ”en utomordentligt tät utställning och syning av folkhemmets idealbilder”.

Med tankar om arbete, tid och värde, ofta med fokus på kvinnors reproduktiva arbete, fortsätter Petra Hultman att intressera sig för det vardagliga där sociala och samhälleliga strukturer röjs.

Hon har i sitt konstnärskap bland annat botaniserat bland husmorsfilmer och sammankopplat dessa tips med reklammaterial för hushållsnära tjänster.

Hör mer om Petras undersökande konstnärskap i ett samtal med konstnären i Lidköpings Folkets Hus fredagen den 14 september kl. 17.

Utställningen pågår till och med 30 september då den flyttas till Göteborgs Konsthall.