Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlström träffade Frank Andersson och skriver:
Brottarpubliken älskade ”Frankie Boy”.)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlström träffade Frank Andersson och skriver:
Brottarpubliken älskade ”Frankie Boy”.

Publicerad Sunday, 09 September 2018, 21:27 av Tore Sahlström

frankandersson-lopPå söndagskvällen nåddes vi av att, den berömde brottarlegenden Frank Andersson har avlidit efter sviterna av en stor hjärtoperation.

Frank tillhörde under några år Lidköpings Atletsällskap. Dåtidens brottarledare i LAS Janne Torsell var nog den ledare i brottar-Sverige som kunde hålla ordning på Frank – för man visste inte alla gånger om Frank dök upp till tävlingarna eller om han kom i sista stund.

Franks meritlista är imponerande; tre VM-guld (1977,1979, 1982). Fyra EM guld och ett olympiskt brons 1984 i Loa Angeles.

Förutom alla dessa medaljer fick han även NLT-medaljen 1982.

Jag kommer väl ihåg ett reportage jag och dåvarande sportchefen Hans Brolin gjorde med anledning av NLT-medaljen. Efter reportagejobbet bjöd vi Frank på Stadt för att äta en bit mat. Det var en onsdagskväll och då var det alltid dans på Stadt. Frank hade en väldig dragningskraft bland kvinnor och jag minns att många kvinnor kom fram till vårt bord för att ge världsmästaren kramar.

Ett annat bestående minne jag har är från 1977 i Scandinavium då han tog sitt första VM-guld. Publiken skanderade ”Frankie Boy  oj,oj”. Han mötte rumänen Petre Dicu och vann på det klassiska greppet en halvnelson.

Frank var en extremt greppvillig. Hans register var stort och Lidköpingspubliken älskade när Frank lyfte sina motståndare och kastade motståndaren i mattan.

Frank Andersson blev 62 år.

frankandersson

Jag hittade två bilder på Frank Andersson-båda från hans tid i Lidköpings Atletsällskap. På ena bilden tog jag i samband med A-fyrstads i Osby. På stolarna sitter den legendariske LAS ledaren Janne Torsell och, dåvarande brottningsförbundets ordförande Olle Larsson