Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Popcorn-politik)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Popcorn-politik

Publicerad fredag, 07 september 2018, 11:57 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Det är mycket som poppat upp senaste tiden. Alla partier har haft nyheter att komma med de senaste dagarna. Men i Lidköping har det varit ganska lugnt. Inga dramatiska utspel som redaktören märkt av.

Så nu kommer snart facit. Om förtidsröstande fortsätter som hittills i Lidköping kan det innebära att när valdagen nu träder in har kanske var tredje väljare gjort sin plikt i förväg.

Nu väntar en spännande helg, men är det så säkert att vinnarpartierna är vinnare? Nja, vi får se.
Och hur blir det med makten i Lidköping? Vi får se.

Lite konstigt är det att vi i Sverige – där våra förfäder kämpat så för den rättvisa allmänna rösträtten – plötsligt får se partierna förhandla fram lösningar. Förlorande partier kan i ett pennstreck bli vinnare! Plötsligt kan partierna byta vänner fortare än en tonårsflicka på högstadiet.

Vilka frågor kommer att avgöra?

Lite spännande är det i valet till kommunfullmäktige? Kommer det nya valdistriktet att spela roll? Kommer ett oppositionsparti att ta platser av andra i fullmäktigesalen, vilka vinner och vilka förlorar. Den nuvarande majoriteten hänger på en skör tråd – men det kan bli ändringar inom majoriteten som stärker den. Inget blir som det varit, men kanske nästan.

Redaktören gillar i alla fall det rapportsystem vi har för val i Sverige. Snabbt och säkert på val.se. Här får man besked om röstande snabbt, under natten till måndagen. Sedan dröjer det förstås dagar innan vi vet vilka personer som fått tillräckligt med röster för att kalla sig folkvalda, inkryssade, förtroendevalda eller kanske strukna.

Valdagen har länge varit som en helgdag. Bara kyrkan var öppen.
Nu är det väldigt annorlunda. Livet går vidare som om inget hänt. Det är full fart på evenemang och allt. Idrotten kör på som vilket veckoslut som helst, kulturen likaså. Butikerna är öppna. Är det ännu en svensk högtidsdag som är på väg bort. Eller är det så att vi har så mycket att göra att vi inte har tid att hedra rösträtten?

sommarminne

Sommarminne från Nya Stadens torg.

För övrigt har växtligheten återkommit  redaktörens trädgårdar. Det är riktigt trevligt. Nu ser redaktören inte fram emot sommarens vattenräkning. Det blir nog att drunkna i siffrorna på den…

Nu stänger redaktören och Joakim redaktionen för denna vecka (vi fortsätter på distans men får lite hemkänsla på fredagseftermiddagarna).

God Helg. Hedra Sverige med din röst.