Gå direkt till Nyheten (Val 2018: Andreas Bill (C) vill ta sig an skola och utbildning)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Val 2018: Andreas Bill (C) vill ta sig an skola och utbildning

Publicerad måndag, 03 september 2018, 13:34 av Björn Smitterberg

andreasbill-bAndreas Bill kom lite oväntat in i toppen av Lidköpings-centern. Han är ordförande för kommunens centerpartister och har även uppdrag i utbildningsnämnden. Han gillar uppgifterna, och har ambitioner.

Men för den stora allmänheten är Andreas Bill inte så känd. Han kommer från Kållandsö, men bor nu i Tolsjö. Han arbetar leverantörer till Lidköpings kommun, finns inom det som kallas kommunstyrelsens verksamheter.

– Landsbygdsfrågor ligger mig varmt om hjärtat – så klart. Och det är ju en profilfråga för oss i Centern. Och skolfrågor förstås, jag har fått sätta mig in i dessa då jag har förtroendeuppdrag i utbildningsnämnden. Det vill jag gärna fortsätta med.

Andreas Bill är andra namn på Centerlistan till kommunfullmäktige, alldeles efter Frida Nilsson – jordbrukare på Kålland. de båda kommer av allt att döma in i fullmäktige, tillsammans med några centerpartister till allt annat skulle vara överraskning. Liksom andra partiers tillfrågade vill inte Andreas Bill sia något om söndagens val.

andreasbill-a

På Nya Stadens torg har Andreas Bill med sig hammare spik och en bräda. På brädan sitter en rad med olika frågor där Lidköpingscentern har synpunkter och förslag.

– Man får slå i en spik för det man tycker är viktigt.

Vid Lidköpingsnytts besök var spikarna väl fördelade mellan målsättningarna.

– Spikarna ger i alla fall ett hum om vad folk tycker är viktigt.

Centerpartiets lista omfattar 28 namn på personer som vill åta sig uppdrag i fullmäktige och andra nämnder:
Frida Nilsson
Andreas Bill
Britt-Marie Gustafsson
Thomas Karlsson
Kent Folkesson
Gudrun Carlsson
Ingemar Rogbrandt
Lillemor Holgersson
Henrik Arthursson
Hans-Fredrik Johansson
Helena Börjesson
William Fahlström
Sven Bengtsson
Jan Larsson
Olof Ekblad
Bengt Nilsson
Rolf Larsson
Mariana Wester
Tore Svensson
Isabell Söneborn
Lindha Jonsson
Therese Karlsson
Peter Fischerström
Enar Svensson
John Cronqvist
Martin Eriksson
Eva Hallgren och
Carina Eliasson Lundgren.

genre-centerlogoParollen är Framåt – strategin är att Lidköping behöver ett nytt ledarskap. Så vitsar man till det med att politiken är närodlad.

– Lidköping har stor potential och vi vill utveckla kommunen ännu mer. För att göra det måste vi ha bra service i hela kommunen.

Här är några av punkterna som Centern i Lidköping har i sitt program för de kommande fyra åren, och som man vill locka väljare med:

– Det ska vara enkelt att driva företag, privata aktörer får inte ses som konkurrenter.

– Centern vill ha enklare regler för att bygga bostäder och etablera företag.

– Alla i Lidköping ska vara en del av samhället, oavsett förutsättningar. Vi måste bli bättre på att fånga upp personer som behöver hjälp i ett tidigt stadie. Centern ser gärna privata aktörer för integration av  personer som är i utanförskap.

– Lidköping behöver en långsiktig strategi för skolor och förskolor, med mindre barngrupper. alla ska utvecklas i skolan och känna trygghet.

– Miljöarbetet ska vara aktivt och ha fokus på närproducerade, klimatsmarta råvaror i kommunens tillagningskök. Maten ska lagas nära platsen där den ska ätas.

– Dela fritidsnämnden och kulturnämnden. Centern vill ha en renodlad fritidsnämnd för att för bättre samarbete med föreningslivet och ideella insatser. Viktigt även för integrationsarbetet.

– Landsbygden ska vara ett attraktivt och möjligt boendealternativ genom satsning på småorterna. bl a vill man underlätta för handlare, behålla landsbygdsskolor och trygg kollektivtrafik och bra cykelvägar.

– Lidköpings sjönära läge skall tas tillvara, med ett levande stråk från centrum utmed Lidan, förbi småbåtshamnen till campingen. Centrumutvecklingen bygger på det sjönära läget.