Gå direkt till Nyheten (Amerikanare söker sina rötter i Skaraborg)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Amerikanare söker sina rötter i Skaraborg

Publicerad fredag, 31 augusti 2018, 07:41 av Redaktionen

amerikanerFör andra året i rad är en grupp amerikanare i Skaraborg och söker sina svenska rötter. Adventure Skaraborg kallas resepaketet som möjliggör för amerikanska resenärer att tillsammans med lokala Skaraborgska släktforskare söka efter sina svenska rötter och möjligtvis träffa levande släktningar. Utöver släktforskardelen får resenärerna även besöka Skaraborgska kulturhistoriska platser som exempelvis Kata Gård, Åsle Tå och Läckö slott.

Adventure Skaraborg är sprunget ur Lidköping, Skaraborg och Rockford, USA samarbetet och förra året genomfördes den första resan med sex stycken resenärer. I år har resan nio resenärer från olika delar av USA. Annelie Jonsson som är släktforskare och driver hemsidan Emigrant.se är projektledare. Svanbergs resebyrå är lokal researrangör i Skaraborg och Lindstrom Travel i Rockford den amerikanska.

Annelie säger att resan kan liknas till viss del med upplägget för teveprogrammet Allt för Sverige.

– Som projektledare har jag tagit emot deltagarnas önskemål och sedan parat ihop dem med släktforskare från de geografiska områden de är intresserade av, säger Annelie.

Varje resenär får sin egen släktforskare som också agerar personlig guide under resan. Judith Loiselle och Loretta Lundberg kommer från Midwest området (Loretta är född i Rockford, Illinois) och båda har via sin släkt Lundberg band till Skaraborg. De har fått hjälp med släktforskning och planering av resan av Annelie Jonsson, Kjell-Åke Filipsson och Elisabeth Bergstrand. De har lyckats hitta släktingar till dom som dom fått träffa på plats.

Loretta och Judith kan inte säga nog positiva saker om sina släktforskare.
-Vi har båda fått ut mycket mer av resan än vad vi vågat hoppas på och de har vi dessa fantastiska släktforskare att tacka för, säger Loretta och Judith.

Resan pågår i tio dagar och hälften av dagarna spenderas i Skaraborg. Deltagarna varvar släktforskning med utflykter till lokala sevärdheter.

Linnea Bengtsson som arbetar som internationell affärsutvecklare för Lidköping och Skaraborg i Rockford USA är en av initiativtagarna till reseprojektet och har marknadsfört det i USA.
-Under alla år vi haft delegationer från Lidköping på besök i Rockford har vi verkligen fått uppleva hur känslosamt och hur mycket det betyder för de amerikanska svenskättlingarna att få prata med besökarna från deras hemland. Jättekul att vi inom turismnäringen fått till ett koncept som gör att amerikanarna får upp ögonen för Skaraborg både genom att söka sina rötter samt uppleva turistsevärdheter som reseanledning till Skaraborg, säger Linnea.

amerikaner

Släktforskare Kjell-Åke Filipsson och Annelie Jonsson (även projektledare) tillsammans med amerikanska resenärerna Judith Loiselle och Loretta Lundberg samt Lidköping & Skaraborgs internationella affärsutvecklare Linnea Bengtsson.