Gå direkt till Nyheten (I morgon klockan tio öppnas Kartåsens nästa stora butik
Lidens öppnar gardencenter)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Tisdag 16 juli 2019
  1. Dagens namn:
  2. Reinhold och Reine
  3. I morgon:
  4. Bruno

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

I morgon klockan tio öppnas Kartåsens nästa stora butik
Lidens öppnar gardencenter

Publicerad torsdag, 30 augusti 2018, 14:14 av Björn Smitterberg

lidens180830Det är inte ofta som Lidens blomsterbutik och trädgårdscenter flyttar. Men det har hänt. 1904 flyttade företag från Kållands landsbygd in till det som då var Läckövägen, numer Gamla Läckövägen.
Ägarna i familjerna Leijbel har länge funderat på att flytta och var snabba på att reservera plats på Kartåsen när ett nytt handelsområde växer fram här.

– Det blev naturligt att flytta till slut. Vi vill ha mer trafik, men grannarna ute längs Gamla Läckövägen vill ha mindre trafik. Samtidigt ville vi ha en ny modern anläggning, med mycket ljus och rätt luftfuktighet, säger Pär Leijbel.

Efter lång planering – och en del byråkrati som hängt upp sig på vägen – är det dags; Fredag klockan tio öppnar butiken som i dag ser helt färdig ut att ta emot kunderna, men än håller hantverkare på lite här och där.

lidens180830

Och utanför den nya entrén får Kristina Leijbel förklara för kunder att man inte öppnar förrän i morgon. De har kommit en dag för tidigt. Det har funnits en oro över om kunderna kommer att hitta, men den senaste tiden har det känts allt bättre. Att utvecklas på Gamla Läckövägen var inte ett alternativ. Parkering, infarter, varuleveranser och allt kräver helt andra utrymmen och nu har en modern anläggning för den som är intresserad av blommor ute och inne skapats.

– Vi har tagit till oss det bästa möjliga, säger Lars Leijbel – svåger med Pär Leijbel.

En finess är att den som vill köpa exempelvis jord kan köra in med bilen och betala i en särskild kassa. Man behöver inte släpa säckarna eller köra dem i kundvagnar genom butiken. Utomhus finns också som tidigare en stor plats för utomhusväxter.

– Totalt är det 5.000 kvadratmeter butik, 1.000 fler än tidigare, säger Pär Leijbel.

pärleijbel

Att medverka i affärskedjor brukar betyda stöd i marknadsföring och inköp. Men Pär Leijbel för fram en annan sak:
– Kollegor, vi träffar andra i vår situation och vi utvecklar våra gardencenter genom att prata med varandra. Att ha kollegor på det sättet är utmärkt. Visst konkurrerar vi med varandra, men vi är goda kollegor också.

Lidens drivs av två familjer. Det är Kristina och Pär Leijbel, samt Pärs syster Anna-Carin gift med Lasse Leijbel. De båda syskonen är fjärde generationen i företaget. Och mitt i intervjun springer det förbi en man i målarkläder – inte anställd vid Lidens, men son till Kristina och Pär Leijbel.

Blommor i tusental har packats upp, också allt annat man hittar i en modern butik för växtlighet ute och inne. Redskap, krukor och allt möjligt. För den som tycker det är långt ut till Kartåsen lockar ett café.