Gå direkt till Nyheten (Val 2018:
Bygg hamnstaden i trä
Miljöpartiet vill ha pendelbussar till parkering)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 28 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Val 2018:
Bygg hamnstaden i trä
Miljöpartiet vill ha pendelbussar till parkering

Publicerad onsdag, 29 augusti 2018, 14:48 av Björn Smitterberg

miljopartiet-ikonMed pendelbussar till och från parkeringsplatser som omgärdar centrum vill Miljöpartisterna i Lidköping försöka begränsa trycket av trafiken i centrala Lidköping.
Bostäder ska byggas – i Framnäs och i Hamnstaden.

– Jag ser ju med egna ögon att parkeringsplatserna inte räcker till – att många står alldeles för länge på fria platser. Jag måste själv komma tidigt till arbetet på De la Gardie om jag ska få plats, säger Håkan Sanderi – gymnasielärare som tillsammans med Marianne Bonnevier står högst på Miljöprtiets lista för val till kommunfullmäktige.

miljöpartister2018

Marianne Bonnevier står också på valbar plats för att komma till regionfullmäktige.

Lidköpingsnytt har valt att ägna kraften å den lokalpolitiska arbetet och därför blir det lokala frågor i även denna intervju inför valet om en dryg vecka.

På frågan vilken lokal miljöfråga som prioriteras svarar Håkan Sanderi: Trafiken.

– Jag tycker det är för billigt att parkera i Lidköpings centrum. Vi borde ha elbussar mellan centrum och parkeringsplatserna.

En idé som Håkan Sanderi gärna ser framför sig är att få handla på Bondens Marknad på Nya Stadens torg en gång i veckan.
– Kanske på onsdagar, det är ju inte så mycket torghandel här på onsdagar men en bondens marknad skulle vara bra. Det skulle innebära direkt kontakt med bonden utan mellanhänder.

Han står på torget bland valstugorna och blir riktigt grillad av elever från skolorna i Lidköping. Marianne Bonnevier och Håkan Sanderi skall försöka lyfta det som partiets profil i Lidköping under flera år – Göran Larsson – lämnar efter sig efter att ha flyttat till Borås.

– Det är verkligen inte lätt, det är så mycket att göra i valrörelsen att man känner att man inte räcker till. Samtidigt har jag ju mitt vanliga yrke – gymnasielärare.

 

Sedan tidigare är Håkan Sanderi en del av Miljö- och byggnämnden, Marianne Bonnevier finns i Teknisk Servicenämnd. Det är ganska tunga frågor som behandlas.

– Jag vill ju gärna vara kvar i miljö- och bygg. Det är intressanta frågor och jag hör till dem som vill bevara strandskyddsgränsen på 300 meter.

Med det kommer samtalet in på bostadsbyggandet och Håkan Sanderi säger utan att frågan ställs:
– Vi är ju för att Hamnstaden byggs – men vi vill inte ha höghus. Tre, kanske fyra våningar. Husen skall vara i trä enligt vår mening.

håkansanderi2018

Den nu gällande mandatfördelningen i kommunfullmäktige är mager för Miljöpartiets del. två mandat.

– Jag tror att det inte går sämre i valet men hoppas att vi blir fler. Förra valet fanns ett annat lokalt miljöinriktat parti som tog en del röster från oss – det kan ha betytt att SD fick ett mandat genom att vi fick dela med sig.

-I år är det nya förutsättningar. Många talar om det här med älven som tidigare delat Lidköping, men jag har ingen aning om vilken betydelse det får för oss. Sådana saker är nästan omöjliga för oss att beräkna.

Intervjustunden delas med en rad skolungdomar som kommer med frågor – ibland ganska svåra:
– Det är tuffa frågor och gäller ofta saker man inte tänker på. Nyss fick jag en fråga om vad vi kan göra åt krigen i världen.

mp-kflista2018

Det finns en bra broschyr över Miljöpartiets planer för Lidköping, med hundratals saker man vill arbeta för. Här är några:

– Fördjupa demokratin så alla medborgare blir delaktiga i stora och viktiga beslut.
– Decentralisera makten med rådslag, medborgardialoger och folkomröstningar.
– Samhället ska vara fullt tillgängligt för funktionsnedsatta, jämställt på alla plan.
– Öka tillgängligheten.
– Ta aktivt och medmänskligt ansvar för ensamkommande flyktingbarn.
– Ta tillvara kompetensen hos flyktingar och invandrare. Integrationsarbetet ska vara högt prioriterat i Lidköping.

En grundpelare för partiet är förstås att lokalt jobba på med klimat- och miljöfrågor. Den plan som finns sedan ett par år vill man jobba vidare med och sträva efter att Lidköping blir fossilfritt till 2030. Så många tak som möjligt i Lidköping ska ha solceller – särskilt gäller det offentliga byggnader.

Internationellt finns 17 mål för miljön, dessa vill Lidköpings Miljöparti ska inarbetas i kommunens miljöplan.

Kollektivtrafiken ska byggas ut i Lidköping och det gäller inte minst kvälls- och helgtrafik.

Miljöpartiet vill också att Lidköping bidrar till ombyggnad av Kinnekullebanan genom förskottering. Tiden för tåget ska minskas till en timme för resande till och från Göteborg.

Lidköpings tätortsnära skogar och grönområden ska bevaras, och här skall bindande beslut tas i samband med att detaljplaner utarbetas. Jordbruksmark ska inte användas för bebyggelse, och stränderna ska bevaras så långt det är möjligt.

Miljöpartiet lovar verka för att de mindre orterna i kommunen ska få behålla service, vård och skola.

Dagvattnet som i stor utsträckning tar med sig skräp ut i Vänern bör förändras.
– Vi måste får bort microplasterna. De kommer i stor utsträckning från fordonsdäck.

När det gäller ekonomi är första av flera krav att kommunen stöttar utsatta barn och familjer, men också att det ska krävas avtaö – minst i nivå med kollektivavtal – som får utföra uppdrag åt kommunen.

4 kommentarer på “Val 2018:
Bygg hamnstaden i trä
Miljöpartiet vill ha pendelbussar till parkering”

 1. Watchingeye skriver:

  Jaja, elbussar som ändå ingen åker med. Att ni skulle ta lite strid med era landstingskollegor var väl att hoppas på för mkt. Så länge taxan ligger där den ligger, lär väldigt få se bussen som ett alternativ….å andra sidan går den ju inte så ofta heller, åtminstone inte om man bor utanför stadskärnan. Er tro är alltså att folk ska börja åka buss om den blir eldriven? Har jag förstått det hela rätt då?

 2. Ove Nordström skriver:

  ”Fördjupa demokratin”, skriver MP?
  Ett bra sätt att börja med det vore ju att svara på frågor som ställs, men det har ju MP Lidköping visat sig väldigt ovilliga att göra.

 3. Anna skriver:

  Att min mage kommer upp i halsen är bara förnamnet!! Allt vad du skriver Ove Nordström om demokrati i MP kan vara väldigt intressant att få ett seriöst och ärligt svar! ….men det får du inte ,…tyvärr!!

 4. Anders skriver:

  Håkan kan väl cykla till jobbet så har han inga problem med parkeringsplats på De la Gardie. Eller är det bara alla andras bilparkering som det är fel på?

Kommentarerna är stängda