Gå direkt till Nyheten (Debatt: SSU vill ha de ungas röster)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 september 2019
  1. Dagens namn:
  2. Orvar
  3. I morgon:
  4. Fredrika

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: SSU vill ha de ungas röster

Publicerad måndag, 27 augusti 2018, 09:28 av - Inskickat material

debatt-insikon– För unga är det ett ödesval.
Det skriver företrädare för SSU i en debattartikel.

Ett ödesval för Sveriges och Skaraborgs unga – rösta på Socialdemokraterna

Den 9:e september röstar 860 000 unga för första eller andra gången i de allmänna valen till kommun, landsting/region och Sveriges riksdag. Det är viktigt att du som ung använder din rösträtt för att vara med och påverka samhällsutvecklingen. Vi får aldrig ta rösträtten för given. Men det är också viktigt att tänka noga på vilket parti man ska rösta på. För det är mycket som står på spel för Sveriges och Skaraborgs unga. Socialdemokraterna är garanten för ett tryggare Sverige och för att SD inte ska få inflytande i svensk politik.

Det här valet handlar om vi ska ha ett tryggare samhälle där vi prioriterar satsningar på oss unga eller om vi ska sänka skatterna mest för de som redan tjänar bäst. Mot Socialdemokraternas politik för ökad jämlikhet och trygghet står Moderaternas politik som innebär nedskärningar och försämringar för oss unga. Det har Socialdemokraterna visat i praktiken under mandatperioden. Vi har till exempel uppnått 90-dagarsgarantin och ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 16 år. Byggtakten är lika hög som på miljonprogrammens dagar. Vi satsar mer än någonsin på miljö och klimat. Vi har höjt studiebidragen med 200 kr per månad för gymnasieelever och 300 kr för högskolestudenter.

Socialdemokraterna har också infört avgiftsfri kollektivtrafik för skolelever på sommarlovet och infört möjlighet att få CSN-lån för att ta körkort. Vi har gjort preventivmedel och tandvård avgiftsfritt för unga samt satsat på elevhälsan, på en jämlik skola och infört en samtyckeslag. Listan kan helt enkelt göras lång på bra grejer för unga som hänt under mandatperioden med Socialdemokraterna vid rodret.

Framåt vill Socialdemokraterna ta krafttag mot den psykiska ohälsan bland unga, bygga fler billiga hyresrätter, stoppa vinstjakten i skolan och satsa på fler poliser så att sexualbrott utreds snabbare. Vi vill att våra gemensamma skattepengar ska gå till elevers undervisning, inte till riskkapitalisters egna fickor. Vi vill att alla unga ska kunna flytta hemifrån, att alla unga ska må bra och att tjejer ska känna sig trygga på väg hem på natten.

Kontrasten är stor mot Moderaternas ungdomsfientliga politik. Under Moderaternas tid vid makten var ungdomsarbetslösheten så hög att Sverige fick krisstöd från EU. Framåt vill de sänka ungas löner med 70% av ingångslönen, införa marknadshyror som skulle chockhöja hyrorna för unga och luckra upp LAS vilket skulle försämra anställningstryggheten för unga. Vilken ung tjej skulle exempelvis våga larma om sexuella trakasserier om hon inte vet om hon har jobbet kvar nästa månad?

Det är alltså stor skillnad på höger och vänster i svensk politik. Högerpartierna Moderaterna och Sverigedemokraterna vill rasera allt det Socialdemokraterna byggt upp som ökar tryggheten för unga under mandatperioden. Vi vill satsa på en jämlikare skola, fler billiga hyresrätter och ta krafttag mot psykisk ohälsa. De vill prioritera skattesänkningar för de allra rikaste. Din röst spelar roll. Den 9:e september är Sveriges framtid i dina händer.

Philip Botström, förbundsordförande SSU
Lina Ahl, distriktsordförande SSU Skaraborg
– – – –
– 100 reformer för unga med S-ledd regering: Klicka