Gå direkt till Nyheten (Släktforskare på kyrkogårdsvandring)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Släktforskare på kyrkogårdsvandring

Publicerad Saturday, 25 August 2018, 09:15 av - Inskickat material

släktforskareHöstens program för Lidköpingsbygdens släktforskarförening inleddes med en vandring på Norra Kyrkogården. Vår ciceron var Adrian Taleny, som  på ett utmärkt och målande sätt berättade om några utvalda personer, som blivit en del av vår stads historia.

Vi stannade först vid grosshandlare Johan Petter Schoughs grav. Till någras förtjusning fick vi höra att han var göteborgare. Han kom till Lidköping 1818 och gifte sig med Charlotta, född Kindberg och fick 11 barn. Schoughska gården är en av de bäst bevarade handelsgårdarna i landet.

Under en mindre ansenlig gravsten vilar Lidköpingsfödde Knut Sundbeck (1883-1967). När Roald Amundsen förberedde sin resa med Fram till Sydpolen ville han byta ut ångmaskinen mot en dieselmotor. De bästa ansågs tillverkas av företaget AB Diesel i Stockholm och där fanns Knut Sundbeck, som var den med bäst kunskap om dieselmotorer.  Amundsen ville dock bara ha norska besättningsmän med sig på Fram. Kunskapen hos maskiningenjören räckte dock inte till utan Amundsen fick bita i det sura äpplet och i stället be Knut Sundbeck följa med på resan. Denna resa blev en framgång och Knut fick ett berg uppkallat efter sig, Mount Sundbeck.

I nästa grav vilar Gustaf Lidbeck, och även hans syster Anna-Lisa Lidbeck. Deras insatser är ju väl kända av Lidköpingsborna.

Vi fick också en inblick i Anders Petter Särnmarks och Mathias Kylanders liv och leverne och vad de har betytt för staden.

Major Gustaf Lyström var gymnastiklärare på realskolan. Den gata där han dagligen promenerade fick heta Majorsallén.

släktforskare

Adrian gav oss också en glimt av hur Carl Fredrik Hartung rekryterades av Per Nyman till hans firma Nymans Porslinsmåleri och anledningen till att de hamnade i Lidköping.

De sista vi fick höra om var brottaren Ivar ”Kovan” Sjölin, som tog silver på OS i London 1948 och om färgaresonen Lorentz Björsell, som ville bli färgare men av fadern skickades till Uppsala för att studera.

Ett stort tack till Adrian Taleny för denna intressanta vandring.

På bilderna berättar Adrian Taleny om några gravar för medlemmarna i Lidköpingsbyggdens Släktforskarförening

Text: Annki Lindblad Foto: Hans-Olof Särnqvist