Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Vatten är ett farligt gift…)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Vatten är ett farligt gift…

Publicerad fredag, 24 augusti 2018, 13:42 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2Vatten är ett farligt gift som omger Visby stift.
Självklart fick redaktören lära sig den ramsan redan som liten. Frågan är om Östersjön blivit mer eller mindre ren sedan dess.

Den som rimmade på det sättet var poeten Axel Wallengren, med pseudonymen Falstaff Fakir. Denne skrev en ordbok och under bokstaven V finns det kända citatet med.

Undring: vad hade han skrivit i dag efter debaklet med Lidköpings vatten. När detta skrivs är det inte ens säkert att de första proverna – från i tisdags – verkligen var kontaminerade. Det kanske var testmetoden som fallerade när första redovisningen kom. Än vet vi inte säkert. Men koliforma bakterier finns och det motiverar fortsatt att Lidköpingsborna ska vara på kokpunkten med sitt vatten.

Att ta kallsupar i Vänern är dock inte nyttigt, för en del badplatser har ibland uppvisat ganska höga halter av bakterier. Det gäller säkert inte bara Vänern. Och i jämförelse med var redaktören upplevde som barn vid de dagliga (sommartid) besöken vid Kallbadhuset intill dåvarande bostaden skall vi bara inte tala om.

En sak har i alla fall bakterierna i vattnet medfört – Lidköping har blivit känd som vattenstad. Har hamnat på sjökortet, om man säger så.

För övrigt undrar redaktören varför simskolor alltid är i början av sommaren. Jo, man kan förstå att man ska simma på sommaren. Men på redaktörens tid var det inga varma bassänger det handlade om. Första dagen på sommarlovet skulle man utan vidare hoppa i Östersjön på kommando. Man fick akta sig så man inte slog i ett isflak (obs skämt). På den simskolan blev man inte solbränd – man blev blå av kyla.

På mage fick man ligga på en bänk och öva simrörelser. Torrsimning kallades det.

Redaktören vill påstå att valrörelsen i Lidköping hittills varit lite torrsimning.
Flera av valstugorna ha inte ens varit öppna alla dagar.
Men lustiga affischer finns. Liberalerna har en (på baksidan av valstugan) där det står att alla kan välja sin husläkare. Så är det en bild på Pär Johnson.
Pär Johnson är duktig på mycket, men läkare är han inte.

Moderaterna svartmålar Lidköping med sina svarta affischer med vit text som man inte alltid förstår. Kanske är det inte meningen. ”Bygg om rondellen” står det vid en rondell i Lidköping, undertecknat Moderaterna i Lidköping. Det är tveeggat; den som inte vill ha rondellen (relativt nybyggd) ombyggd får rösta på annat parti. Eller har Moderaterna tagit till sig ett studieförbunds gamla slogan: Vill du komma framåt? Gå i cirkel!

Men de flesta affischerna säger ingenting.

För de flesta partier är valmaterial endast en omskrivning av 2014 – som om tiden stått still.

apelsinprisI morgon kan det förstås hetta till lite på torget, i det som blivit politiska hörnan. Jimmy Åkesson kommer. Det har funnits oro för att han ska bli störd av unga vänsteranhängare. Vänsterpartiet i Lidköping har uppmanat sina unga anhängare – som inte behöver vara medlemmar i partiet – att avstå från att störa Åkesson, det handlar om att alla skall få säga sitt. Det hedrar Jenny Hallström, Vänsterpartiets ordförande i Lidköping, att hon givit uppmaningen att inte störa mötet även om man tycker annorlunda. För det tilldelas hon veckans apelsinpris.

Läste i en helt annan tidskrift, som mest handlar om stickning, bakning och matlaging och om lyckliga människor, om gamla historier. Det var historier från 1930-talet och tidningens redigerare kommentera de med att han inte förstod historierna.

En aktuell historia minns redaktören från 1960-talet och den var signerad Staffans Stollar (som väl inte så många minns i dag):
Tage Erlander föreslog att man skulle koppla ihop riksdags- landsstings- och kommunalval. Detta var mitt i centraliseringsvågen så det föreslogs också ett för alla kommuner gemensamt stadshus i Farsta.
Då var för övrigt även Arlanda nytt, Staffan Stollar ritade en figur som kom av ett flygplan och frågade var Stockholm ligger…?

Det roliga har ändrat karaktär. Numer kan man skämta om rymden.
En minister svarade på en förfrågan från Nasa om Sverige ville skicka med något på en rymdfarkost: En dalahäst, knäckebröd och en socialdemokrat.
Var det roligt. Redaktören skrattade i alla fall inte när han skrev det.

Nu ändrar Lidköping karaktär. Sommarspektaklen får vila. Nu blir det lördagsevenemang både här och där.

God Helg