Gå direkt till Nyheten (Debatt om kommunens kapitalförvaltning:
– Vi har inte kritiserat det du svarar på!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Söndag 25 augusti 2019
  1. Dagens namn:
  2. Lovisa och Louise
  3. I morgon:
  4. Östen

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt om kommunens kapitalförvaltning:
– Vi har inte kritiserat det du svarar på!

Publicerad fredag, 24 augusti 2018, 09:05 av Insändare

liberalernalogoikonPär Johnson, Liberal, har sett att kommunalrådet Jonas Sundström, (S), reagerat på den kritik mot förvaltningen av kapitalet som Liberalerna framfört – men menar att kommunalrådet reagerar på fel saker.Tidigare inlägg:
– Liberaler kritiserar kommunens förvaltning av kapitalet – Borde vara flera förvaltare
– Debatt: Jonas Sundström svarar Liberaler
– – – –

Svar till Jonas Sundström.

Då du fokuserar ditt svar på punkter som vi inte anmärkt på i vår artikel så får vi börja med att förtydliga och hoppas du läser detta bättre

Du slår in öppna dörrar genom att förklara kompetensen hos bolaget som Lidköpings kommun anlitar för kapitalförvaltning. Vi har särskilt påtalat att vi har stort förtroende för både företaget och företrädare i det bolag som Lidköping använder för sin kapitalförvaltning vilket innebär att vi borde vara överens om det.

Gällande placeringarna så är det de facto så att innehavet består av 5 olika fonder som i sin tur placerar vidare i ett stort antal underliggande fonder (fond i fond) vilket vi även förklarade i vårt inlägg. Vi förstår inte hur du kan kalla det enbart plattform.

Det vi anmärker på och påtalar är däremot att vi från den politiska ledningen i kommunen måste ha en egen strategi för kapitalförvaltning. På samma sätt som kommunen har anställt kvalificerad personal för att hantera kommunens skulder, som i sin tur därefter upphandlas, anser vi att det borde göras på samma sätt med tillgångskapitalet.  Detta betyder egen personal eller en oberoende rådgivare som kan utvärdera även de kapitalförvaltare kommunen väljer att anlita.

I dag avhänder vi inom politiken alla delar i kapitalförvaltningen i form av rådgivning och placering till ett och samma bolag. Vi vill agera proaktivt och förebyggande och för oss innebär det att kommunen skall ha egen kontroll över Lidköpings kapitalförvaltning.

Du anser att det är anmärkningsvärt att vi agerar i frågan och nämner samtidigt att vi har kompetens, insyn och erfarenhet, men det är tack vare det som gjort att vi agerar i denna fråga.

Att vi tar upp detta nu är heller ingen nyhet, vi har tidigare i år lämnat in en motion om samordnad ekonomihantering och detta är en del av det.  Riskhantering av skulder och tillgångar måste samordnas även i Lidköping.

Pär Johnson, Liberalerna Lidköping
Henrik Gallus, Liberalerna Lidköping