Gå direkt till Nyheten (FA-fyndet jubilerar – delar ut miljoner till utsatta
Och allt kommer från Lidköpinsborna)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

FA-fyndet jubilerar – delar ut miljoner till utsatta
Och allt kommer från Lidköpinsborna

Publicerad tisdag, 21 augusti 2018, 12:55 av Björn Smitterberg

yvonne-johansson_fafynd180821

FA-fyndet fyller 25 år och firar detta med ett stort kalas på lördag.Det är en verksamhet där det förmedlas miljoner kronor, och mängder med kläder och annat, till behövande i Lidköping, Sverige, Baltikum, Ukraina och Afrika. På lördag hoppas man kunna skicka 50.000 kronor för att bidra till rent dricksvatten i Malawi.
Yvonne Johansson är FA-fyndets expert på porslin bl a.

Sara Dahlberg förestår Frälsningsarmén i Lidköping. Hon ansvarar för en kristen verksamhet, men är även socialarbetare som förmedlar gåvor i pengar och varor till behövande – inte minst barnfamiljer. Men det är inte bara att komma till henne och räcka fram handen för att få hjälp.

– Vi gör e grundlig undersökning innan vi bestämmer stöd. Stödet är pengar ibland, presentkort ibland men ofta handlar det om kläder – inte minst till skolstarten har vi fått hjälpa barnfamiljer med kläder.

– Och det fantastiska är att det vi hjälper med har vi i vår tur fått i gåvor av Lidköpingsborna.

Ingelise Linch har lång erfarenhet av arbetet med FA-fyndet. Hon berättar om den glädje uppgiften ger.

– Vi är några som är anställda på FA-fyndet. Men har också flera personer som kommer hit för att utveckla sin självkänsla eller något annat för att sedan gå vidare. Här tar vi emot nästan alla, och det går genom Arbetsförmedlöingen. Vi är en kristen arbetsplats – och det ställer krav på oss anställda. Men de som kommer hit för att vi tror vi kan hjälpa dem genom att de får arbeta här ställer vi inga krav på – vi möter alla mned respekt och kärlek och det kravet finns på alla här.

fa-fyndet180821

Ingelise Linch och Sara Dahlberg

– Ofta kommer det kunder bara för att få prata, och det är så det ska vara, säger Ingelise Linch.

det är, visar det sig, ingen idé att fråga vad den här butiken har för omsättning. För allt rääknas inte i pengar. I kassalådorna i vid utgången blir det cirka 4 miljoner per år. Men lokalerna är stora, förutom butik finns kontir, personalutrymmen, verkstäder för porslin, textilier och möbler. Allt skall vara sorterat, rent och helt innan det hamnar i butiken. En hel del går till den centrala insamlingen av saker som används till behövande på andra håll i världen. Dessa gåvor från allmänheten klirrar inte på något sätt i kassan.

sture-alteryd_fafynd180821

Sture Alteryd, FA-fyndets föreståndare – gärna med en kärra för det är ibland tunga varor i butiken.

Av omsättningen går en del till hyra, en del till löner och av överskottet så hamnar över en miljon i fond för framtida krisbehov och en del används inte minst till personer i Lidköping.

Men sociala kriser – det tar väl samhället hand om?

– Nej, inte helt säger Sara Dahlberg. Det finns människor som faller mellan stolarna. Exempelvis har vi en grupp sjukpensionärer som har det knapert. För att dessa ska få hjälp av samhället kräver samhället att de skall sälja sin bostad och använda vinsten att leva på. Kanske går det inte att sälja alls, kanske går det inte att få tillräckligt med vinst så det är idé.

– Men det finns många orsaker som gör att människor behöver lite hjälp ibland.

ingeliselinch180821

En viktig verksamhet är att barn ska ha det bra. Emellanåt ordnas saker och ting för barnen för att de ska få uppleva saker. Frälsningsarmén i Lidköping har arrangerat resor trill Skara Sommarland – dock inte bekräftat att det skett i år.

I Malawi och Kenya finns stora behov. Här har Frälsningsarmén i Sverige ett särskilt ansvar – ansvaret för olika situationer fördelas mellan de 129 Frälsningsarméer som just nu finns i världen. Kenya och Malawi är det svenska ansvaret. I Malawi stavas den stora krisen vatten. Dricksvattnet är ofta uselt och därför har projektet Wash startats. På lördag skänker Frälsningsarmén 25.000 kronor till projektet – och man hoppas att kunderna som kommer till lördagens kalas ska bidra med lika mycket.

Det är mycket att göra i FA-fyndet och varulagret förändras hela tiden. Inga varor köps in. Allt är gåvor. På lördag kan man handla till musik – Frälsningsarméns musikkår är på plats, det blir underhållning med sångare och det blir barnaktiviteter.

Kalaset börjar klockan 10. Alla är bjudna.