Gå direkt till Nyheten (Debatt: Mer regelkrångel för vapen)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Söndag 25 augusti 2019
 1. Dagens namn:
 2. Lovisa och Louise
 3. I morgon:
 4. Östen

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Mer regelkrångel för vapen

Publicerad lördag, 18 augusti 2018, 09:05 av Insändare

debatt-insikon– Det är inte jägare som orsakar skjutningar i bostadsområden, skriver Oliver Sandberg, ordförande för MUF i Lidköping i en insänd artikel.

Jägare orsakar inte skjutningar

Sverige är ett vapentätt land. Det finns ca 650 000 legala vapenlicens innehavande personer bestående av jägare och sportskyttar. Tillsammans så finns det ca 2 miljoner legala vapen, 80% av dem är jaktvapen. Vi har några av de striktaste vapenlagarna i världen. Med EUs vapendirektiv plus regeringens extra tillägg, så skärps lagarna ytterligare och mer regelkrångel införs, vilket försvårar för både innehav och nyköp av vapen för jakt- och skytteändamål. Detta görs i hopp om att minska den våg av skjutningar som har rest sig de senaste åren. Men att jaga jägare kommer inte leda till det bättre.

Statistik från BRÅ visar att under de senaste 10 åren så har antalet brott, mord och dråp med dödlig utgång med användning av skjutvapen ökat från 175 st till 324, vilket nästintill är en fördubbling. Historiskt sett så är inte Sverige känt för dessa typer av brott till skillnad från USA. Vad är det som är fel?
Dr Björn Hagelin har studerat brotten mellan åren 2000–2010 och vilka vapen som har använts vid tillfället. Totalt anmäldes 971 brott, av dem 971 så gick 291 till åtal. I dessa återfanns 117 med riktiga skjutvapen, de andra var leksaker eller repliker. På 27 av skjutvapnen hittade man licensen och ca hälften av dem användes av annan ägare. Det betyder att dryga tiondelen av skjutvapnen var legala, d.v.s kunde inte kopplas till en ägare.

BRÅ fick uppdrag av regeringen 2012 att kartlägga situationen angående brottslighet och trygghet i våra tre stora städer Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är en rapport på över 200 sidor så jag tänker inte dra den ordagrant, sammanfattningsvis; “Tillgången på vapen har ökat markant de senaste åren, speciellt på pistoler och i Malmö och Göteborg. Vapnen kommer främst från forna Jugoslavien, civila och militära vapen förekommer väldigt sällan”.
Moderaternas linje är tydlig. Vi tänker inte försvåra för våra svenska laglydiga vapenägare att inneha vapen. Vi vill minska regelkrångel genom bland annat mindre pappersarbete vid köp av ett nytt vapen i samma vapenklass. Vill vi minska skjutningar så kan vi inte lägga fokus på de vapen som inte används vid brott. Att jaga jägare kommer inte leda till det bättre, det är de kriminella med illegala vapen som vi ska jaga.

Oliver Sandberg
Ordförande MUF Lidköping

4 kommentarer på “Debatt: Mer regelkrångel för vapen”

 1. Ove Nordström skriver:

  Det fungerade bra när det hanterades på staionen i Lidköping. Men återigen är det polisens omorganisationer som ställer till det. Och den senaste beslutades av den moderatledda alliansregeringen.
  Man får väl tolka artikeln som att moderaterna säger en sak i opposition men gör något helt annat när man sitter på taburetten.

 2. Johan skriver:

  Om nu detta är Moderaternas åsikt; Varför röstade då Moderaterna för det nya vapendirektivet i EU?
  Nej, det här debattinlägget av Oliver luktar oseriöst röstfiske

 3. Oliver Sandberg skriver:

  Hej Ove. Jag var inte politiskt aktiv under allianstiden så jag kan inte yttra mig om det annat än att det var dumt. Moderaterna har omprövat sin politik på några områden och det var blivit mycket bättre.

 4. Oliver Sandberg skriver:

  Hej Johan. Inte allt i vapendirekt är dåligt (även om jag hade röstat helt emot det). Men det är regeringens extra tillägg som är mycket dåliga och som försvårar mer än nödvändigt.

Kommentarerna är stängda