Gå direkt till Nyheten (Textildesigner från USA på Lidköpingsbesök)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Textildesigner från USA på Lidköpingsbesök

Publicerad torsdag, 16 augusti 2018, 07:29 av Redaktionen

linneabengtsson180815Laurie Jacobi amerikansk textildesigner från Minneapolis Minnesota på besök i Lidköping

Laurie Jacobi (svenskättling med rötter i Jönköping) har varit i Sverige flera gånger men aldrig tidigare i Lidköping. Laurie arbetar som textildesigner med eget företag och sitter med i styrelsen för American Swedish Institute i Minneapolis.

Laurie Jacobis besök till Sverige den här gången föranleddes av att Bruce Karstedt, VD för institutet, blivit utsedd till årets svenskamerikan av Vasaordern och mottog utmärkelse i Växjö förra veckan. Laurie Jacobi var också i Sverige för att träffa medarbetare till svenska klädgurun Gudrun Sjödén i Stockholm. Gudrun Sjödén invigde tidigare i sommar sin första utställning i USA någonsin, just på American Swedish Institutet i Minneapolis, och det är Laurie Jacobi som möjliggjorde detta.

Linnea Bengtsson, som arbetar som internationell affärsutvecklare åt Lidköping och Skaraborg i Rockford, träffade Laurie Jacobi för ett par år sedan då Laurie höll en presentation och blev mycket imponerad. Lidköping och Rockford samarbetet är inte begränsat till Rockford utan det ingår i Linnea Bengtssons arbete att identifiera nyckelpersoner utanför Rockford som kan hjälpa till att öppna dörrar på nya marknader. Laurie Jacobi är en sådan nyckelperson. Hon har introducerat Linnea Bengtsson till flera aktörer i Minneapolis. Laurie Jacobi var en viktig person i arbetet med att få in Smedja Therese Design från Husaby Götene och Ola Silversmide från Tidaholms smycken på den amerikanska marknaden.

linneabengtsson180815

Kommunalråden Jonas Sundström och Kajsa Ezelius träffade Laurie Jacobi över en fika i stadshuset. Laurie Jacobi träffade även Lidköpings kommuns miljöstrateg Yvonne Träff och fick en övergripande introduktion kring användandet av biogas i Sverige. Laurie Jacobi såg beröringspunkter med aktörer i Minneapolis som hon har kontakt med.

– Jag tycker Lidköping är en jättemysig och välkomnande stad. Mitt textilarbete är inspirerat av naturen och det har varit väldigt intressant att se hur annorlunda naturen är här i Skaraborg jämfört med andra delar av Sverige. Mitt besök till Gudhems klosterruin var väldigt speciellt för mig, säger Laurie Jacobi som pratar flytande svenska.

– Jättekul att Laurie valde att besöka oss i Lidköping och få möjlighet att höra hennes reflektioner över vad hon sett och höra hennes tankar om framtida utbyten, säger kommunalråd Kajsa Ezelius.

– Det är just de här kontakterna och de personliga mötena som möjliggör internationell samverkan och vidare utveckling av vårt Lidköping, Skaraborg och USA samarbete, säger kommunalråd Jonas Sundström.

Laurie besökte även sin vän Therese Engdahl från Smedja Therese Design och båda har tankar om ett framtida konstsamarbete.