Gå direkt till Nyheten (När draken kom till Lidköping!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

När draken kom till Lidköping!

Publicerad onsdag, 08 augusti 2018, 21:02 av Joakim Stegelmeyer

dragen-sextettenIkväll spelade Dragesekstetten från Bergen på Limtorget i Lidköping. Sextetten kommer från Bergen i Norge och namnet kommer från berget Dragen, d v s draken på svenska, som ligger i utkanten av staden. Publiken på 70 – 80 personer bjöds på en skön blandning med allt från gamla schlagers, via marsch och psalm till modernare populärmusik. Orkestern har en koppling till Lidköping då den spelar många arrangemang för sextett av den kände Lidköpingsmusikern Kurt Westerling.

Sextetten består av sju musiker: två trumpeter/kornetter, valthorn, två ventilbasuner, tuba samt slagverk. Några av musikerna spelar på gamla instrument tillverkade i Sverige.

dragen-toreProgrammet presenterades av tubaisten Tore Gröhn. Enligt honom är det svårt att hitta arrangemang för sextett i Norge, vilket gör att många norska orkestrar vänder sig till svenska arrangörer och notförlag.

dragen-kurtKurt Westerling och hans fru Inga fanns givetvis på plats. Här presenteras Kurt för den övriga publiken.

dragen-trondOrkestern är mycket samspelt och består av duktiga musiker. Här spelar Trond Iversen solo i Bayersk Polka på sin ventilbasun, en svår uppgift som löstes med bravur.

dragen-runeEn annan soloinsats kom från Rune Oen som spelade Gotländsk Sommarnatt i arrangemang av Kurt Westerling

Konserten började kl. 18 och trots att molnen mörknade allt mer under konsertens gång stannade de flesta i publiken kvar. Enligt Tore Gröhn brukar de spela tills det börjar regna. Med tanke på att det regnar två dagar av tre i Bergen riskerar deras spelningar inte att bli för långa. Tyvärr kom regnet även till Lidköping kvart över sju.
För den som missade konserten ikväll kan nämnas att sextetten kommer att spela på Solhaga i morgon 14.30 och enligt uppgift på torget i Lidköping på lördag förmiddag. Den här konserten var den näst sista i Lidköpings Hembygdsförenings serie av sommarkonserter på Limtorget. Årets serie avslutas onsdagen den 15 augusti med Paulsson & Djup.