Gå direkt till Nyheten (Belönades för insatser för ål)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Belönades för insatser för ål

Publicerad onsdag, 08 augusti 2018, 11:35 av - Inskickat material

Styrelsen för Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle har utsett Vänerns Fiskareförbunds ryssjefiskare till årets Biosfärstipendiat för sitt arbete med att bevara det europeiska ål-beståndet.

I går överlämnades stipendiet under Maritima dagen i Mariestad. På plats för att representera ryssjefiskarna var Boris Åström och Bo-Gunnar Blom som fick ta emot stipendiet.

Styrelsen för Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle delar årligen ut ett stipendium till person eller organisation som på ett påtagligt positivt sätt bidragit till Biosfärområdets hållbara utveckling. Styrelsen vill med detta stipendium uppmärksamma arbetet med att uppnå målsättningen att bli ett internationellt modellområde för hållbar utveckling. Det finns många som gör viktiga insatser.

Årets stipendium delas alltså ut till Vänerns Fiskareförbunds ryssjefiskare.

2011 började man i Vänern att hjälpa de lekmogna blankålarna förbi vandringshinder på sin väg till lek i Sargasso. De senaste åren uppskattas att 80 – 90 % av all ål som låter sig fångas i Vänern räddas på detta sätt. Av logistiska skäl, främst långa transporter med små mängder så hanteras inte ålar som fångas i norra delen, annars hade siffran varit nära 100 %.

Biosfärområdets ordförande Katarina Sundberg och Koordinator Maria Gustavsson överlämnade stipendiet med följande motivering:
”Vänerns Fiskareförbunds ryssjefiskare tilldelas Biosfärstipendiet för sitt arbete med att bevara det europeiska ålbeståndet. Stipendiaten flyttar Vänerns ål förbi Göta älvs kraftverk och ålen får på så sätt möjlighet att nå Sargassohavet för sin lek. I en tid då människans framfart skadar många djur och arters naturliga miljöer är det betydelsefullt med engagerade insatser likt de som ni har utfört. Vi vill med stipendiet belysa detta betydelsefulla arbete, ett viktigt bidrag till FNs globala mål nr 15 Ekosystem och biologisk mångfald. Arbetet är också helt i linje med *Här finns liv, ett pågående kommunikationsprojekt hos Biosfär som ska inspirera, lyfta och levandegöra det engagerade arbete som pågår runtom i biosfärområdet för att stärka en hållbar samhällsutveckling och inspirera fler att kliva fram och ta ansvar för det hållbara samhället.”