Gå direkt till Nyheten (Bästa lärarna – när eleverna får välja)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Fredag 22 mars 2019
  1. Dagens namn:
  2. Kennet och Kent
  3. I morgon:
  4. Gerda och Gerd

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Bästa lärarna – när eleverna får välja

Publicerad onsdag, 08 augusti 2018, 07:04 av Redaktionen

Nomineringen till Årets lärare har nått halvtid och 11 122 elever har hittills nominerat sina 1.900 favoritlärare i totalt 125 kommuner. I år poängterar eleverna mer lärarnas faktakunskaper än tidigare. Här kan du se alla nominerade lärare hittills i Västra Götaland, tre av dem finns i Lidköping och två i Götene.

Det är stiftelsen Årets lärare som låter elever nominera lärare som slutligen utses vid en gala.

De elever som nominerar finns i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet.

Hittills är gymnasieeleverna de som nominerar mest. Det beror sannolikt på att de har utsett Årets lärare under flest antalet år. I år ökar däremot intresset extra starkt hos elever i grundskolans mellan- och högstadium.

Här är lärarna som är bäst enligt sina elever i Västra Götaland:

Lidköpings kommun:
Carin Rydberg på Stenhammarskolan
Ewa Sunnercrantz och Lars Pettersson på Rudenschöldskolan

Götene kommun:
Jan-Åke Krantz på Lundabyn, Lundsbrunn
Malott Tropp Svensson på Prästgårdsskolan

Borås kommun:
Thi Thanh Hien Hansson på Vuxenutbildningscentrum IV Anders Johansson och Cristoffer Jensen på Sandgärdskolan

Göteborgs kommun:
Andreas Mikaelsson Nilvik på Schillerska gymnasiet 2 Anders Persson på Praktiska Göteborg Lotta Carlson på Göteborgs Högre Samskola gymnasium

Härryda kommun:
Marina Vasilescu på Rävlandaskolan

Mariestads kommun:
Elisabeth Ericsson, Johan Kristoffer Wallin och Wivianne Schough på Vadsbogymnasiet

Marks kommun:
Daniel Egelind, Camilla Carlsson och Frank Alm på Lyckeskolan

Mölndals kommun:
Hans Olof Lindgren och Susanne Langton på Sjuntorpskolan 4-9

Orusts kommun:
Thomas Liebig på Ängås skola 7-9

Partille kommun:
Elin Nilsson på Oxledsskolan

Skövde kommun:
Anna Lagerin på Helenaskolan 858
Lars Eklund på Billingskolan 849

Sotenäs kommun:
Jan Klemetz på Sotenässkolan

Stenungsunds kommun:
Jonas Sundqvist på Spekerödskolan

Tidaholms kommun:
Fredrik Bodin, Hans Ramsin och Louice Holmvik på Hökensås grundskola 7-9

Tranemo kommun:
Christina Lindqvist på Tranängskolan 7-9

Trollhättans kommun:
Amanda Ragnarsson, Jessica Eriksson och Anna Vessberg på Lyrfågelskolan

4-6

Vänersborgs kommun:
Erik Alvin på Fridaskolan, Vänersborg

Öckerö kommun:
Anne Wallenberg på Hedens skola 7-9
Helena Frosthammar på Bergagårdsskolan

* Lärarnas faktakunskaper får i år extra mycket uppmärksamhet. Ett stundande politiskt val kan öka elevernas intresse för långsiktigt viktiga frågor. Dessutom opinionsbildning utan filter genom sociala medier gör riktig kunskap mer värdefull.

Svenska skolelever visar rekordintresse att nominera den lärare de uppskattar mest. Antalet elever som nominerat lärare ökar i år med 11% procent jämfört med i fjol, då nära 10 000 elever nominerat i början på juli månad.

* Dagens elever visar också sina lärare förtroende i frågor som sträcker sig utanför skolan. Bland eleverna motiveringar märks också genuina och värdeburna lärare. Här kan insikten om den ökade psykiska ohälsan bland unga spela in, säger Beata Kull.

* I fjol nominerade totalt 30 000 elever totalt 3000 favoritlärare till Årets lärare. I år kan antalet förslag mycket väl nå fantastiska 40.000 nomineringar. Bara det vore ett enormt beröm till hela Sveriges lärare, säger Beata Kull.

För att inspirera fler elever att hylla sina favoritlärare sammanställer Lärargalan en lista på de hittills mest nominerade lärarna i kommunerna där eleverna varit mest aktiva i Sverige. Nomineringen är sedan öppen till 1 september.

 

 

Stiftelsen Lärargalan har sedan 2015 varje år uppmärksammat svenska elevers favoritlärare och delat ut priset Årets lärare. Lärargalan har målet är att höja statusen på läraryrket genom att skapa lärarförebilder. I styrelsen finns företrädare från både lärare, akademin, utbildningsvärlden och näringslivet. Personer som Lärargalan lyckats engagera är bl.a. en av grundarna för Klarna: Sebastian Siemiatkowski, grundaren för Skype: Niklas Zennström, Barbro Ehnbom, SAS Jan Carlzon, Nobelpristagaren: Tomas Lindahl, samt Rune Andersson, ministrar med mera. ​

 

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet