Gå direkt till Nyheten (Debatt: Lidköping bör ta större ansvar för lantbruket)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Söndag 25 augusti 2019
 1. Dagens namn:
 2. Lovisa och Louise
 3. I morgon:
 4. Östen

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Lidköping bör ta större ansvar för lantbruket

Publicerad tisdag, 07 augusti 2018, 17:31 av Björn Smitterberg

genre-centerlogoLidköpings kommun borde ta ansvar och hjälpa Skaraborgs bönder genom torkkrisen.
Det skriver Kent Folkesson, Centerpartist i Lidköping som även vill ta plats i riksdagen efter valet i en debattartikel.

Västra Götalands bönder har och kommer få en svår vinter. Torkan har drabbat lantbrukarna hårt i år och det drabbar inte bara primärproduktionen utan hela kedjan som är direkt eller indirekt beroende av primärproduktionen.

Regeringen lägger fram ett krispaket för att ta bort de värsta effekterna för torkdrabbade bönder tyvärr kommer detta inte att räcka.

Fler åtgärder måste till. Centerpartiet lägger skarpa förslag på 5,1 miljarder men inte heller det kommer räcka. För att klara den akuta krisen med djur som står utan foder måste vi som kommun ta ansvar och visa att vi stödjer de svenska jordbruket, genom att de offentliga köken och privatpersoner välja svenskt kött för att öka efterfrågan och minska köerna för slakterierna. Massor av djur riskerar annars nödslakt och destruktion. Det är inte bara ett oerhört avbräck för lantbrukarens ekonomi det är ett fruktansvärt resursslöseri. Nu är det viktigt att vi sluter upp och stöttar lantbrukarna och det svenska jordbruket! Alla kan bidra – som konsument, restaurangägare, handlare, företagare, förening och kommun. Köp svenska jordbruksprodukter och hjälp till att mildra krisen!

Lidköpings kommun som serverar många matportioner per dag kan dra sitt strå till stacken genom att enbart köpa in svenskt kött vi vet att de kraven går att ställa bara viljan finns och förfrågningsunderlagen utformas rätt. Frågan är bara har den sittande majoriteten i Lidköpings kommun har viljan och förmågan att vara med och hjälpa Skaraborgs bönder genom den värsta krisen på många år och därmed rädda både jobb och företag i skaraborg? Eller gör man som vanligt tittar och andra hållet och skyller på krångliga EU regler och viker undan.

Att våra bönder ska finna vilja och motivation att driva svenska gårdar även i framtiden kan inte tas för givet. Centerpartiet vill se en levande landsbygd där företag kan verka. Vi vill vara med och driva jordbruket framåt.

Det behövs nytt ledarskap för Lidköping och Sverige

Kent Folkesson (C)
Riksdagskandidat

Frida Nilsson (C)
Kommunalrådkandidat

18 kommentarer på “Debatt: Lidköping bör ta större ansvar för lantbruket”

 1. Ove Nordström skriver:

  ”Centerpartiet vill se en levande landsbygd där företag kan verka.”
  När Centern satt i alliansregeringen fick två mjölkbönder/ dag lägga ner sin verksamhet.
  Var fanns Centerns vilja till stöd då?

 2. Andreas Bill (C) skriver:

  Som vanligt när jag läser kommentarer på denna sida så har Ove en tendens att överdriva.

  Siffror från Jordbruksverket & LRF visar ju ganska tydligt att under senaste rödgröna regeringen så har både antalet mjölkbönder minskat mer och antalet mjölkkor också.

  Skall tilläggas att mandadperioden 2010-2014 så låg antalet mjölkkor på en jämn nivå för att vid regeringsskiftet då minska igen.
  Mvh,
  Andreas Bill (C)
  2:a på Kommunfullmäktigelistan

 3. Ove Nordström skriver:

  ”Under första halvåret 2013 har antalet ansökningar om bidrag för mjölkproduktion minskat med 65 procent, jämfört med samma period förra året. LRF Mjölk ger Alliansens politik skulden för den drastiska nedgången.
  Dom anser att jobben och mjölken måste prioriteras högre och vill att regeringen satsar på svenska mjölkföretag i höstens budget. I morgon ska organisationen träffa jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) för att diskutera situationen.”

 4. Ove Nordström skriver:

  Tidigare inlägget saxat från P4 Skaraborg.
  Publicerat tisdag 3 september 2013 kl 14.06

 5. Ove Nordström skriver:

  2006-2014 minskade antalet mjölkkor med ca 40 000.

 6. Andreas Bill (C) skriver:

  Men Ove, du får ju delge hela sanningen. Jag har inga problem att säga att antalet mjölkbönder och mjölkkor har minskat, det har den gjort under ett par decennier.

  Men siffror visar ju klart och tydligt att man lyckades bromsa in det men att det sen tog fart igen från 2015 och framåt.

  https://jordbruketisiffror.wordpress.com/2018/05/09/fascinerande-fakta-om-mjolkkor-och-mjolkforetag-1987-2017/

 7. Andreas Bill (C) skriver:

  – Ja, det är fler som slutar nu. De senaste åren har minskningstakten legat på cirka 5,0 till 5,5 procent. Nu den senaste månaden har det varit 6,8 procent, säger Lennart Holmström, marknadsexpert på LRF Mjölk.

  Postat 17 november 2016.

 8. Ove Nordström skriver:

  Visst, färre antal bönder men med större besättningar. Orsaken kan vi ju stava till EU och där ville ju även C ha in oss. Så vad har er tanke varit om en levande landsbygd från början? Er politik har ju lett oss i rakt motsatt riktning. Men nu återigen inför ett val så vill ni framstå som landsbygdens räddare. Ni t.o.m skyller på krångliga EU regler. Er politik hänger inte ihop med vad ni säger!

 9. Andreas Bill (C) skriver:

  Är det inte det som skett med alla sorters företag sen industrialiseringen? Du säger att du är en förespråkare för Vänsterpartiet, mig veteligen vill även VP vara med i EU? De enda av de etablerade partierna i riksdagen som vill ur är ju SD.

  Nu producerar vi ju inte ens tillräckligt mycket mejeriprodukter för vår konsumtion. Vi är en av de största importörerna av mejeriprodukter, hur lätt tror du det hade gått utan EU-medlemskap?

 10. Andreas Bill (C) skriver:

  Jag får rätta mig själv!
  Läste nyss att ni vill ur EU i och för sig är sidan uppdaterad i april i år och antogs i ert valprogram.
  Ändå fortsätter man att ställa upp i EU-val för att vilja förändra EU. Det känns lite dubbelmoral.

  Men faktum kvarstår, minskningen av landsbygdsföretag och mjölkbönder i Sverige fortlöpte ju långt innan folkomröstningen när vi gick med i EU. Så att skylla på EU är ju inte direkt som en giltig poäng.

 11. Ove Nordström skriver:

  Vad skyllde ni på 2006-2014 då? LRF skyllde ju på er politik iaf då, som jag visat i en annan kommentar. Dessutom är väl de flesta lantbrukare ändå moderater idag då storleken växt på företagen så er väljarbas är väl snart borta.

 12. Ove Nordström skriver:

  Beträffande självförsörjningsgraden så är det inga problem. Vi överkonsumerar och kasserar mat i såna mängder så vi vore självförsörjande med lite mer ansvarstagande, men så var det ju det där med EU då som inte tillåter restriktioner på import.

 13. Andreas Bill (C) skriver:

  Uppenbarligen gjorde vi ju något rätt för vi fick ju minskandet av mjölkkor att stanna av betydligt mer än innan och efter.
  Kasserandet av mycket mat delar jag men att vi skulle kunna bli självförsörjande på mejeriprodukter med att bli bättre på det delar jag inte Ove, då behöver antalet mjölkkor öka drastiskt.

 14. Ove Nordström skriver:

  Hur får ni ihop ert EU-vurmande med att vi bara ska köpa svenskt då? Vill ni både ha kakan och samtidigt äta upp den?
  Er politik hänger ju inte ihop med er argumentation.

 15. Andreas Bill (C) skriver:

  Så det ena tar ut det andra? Mig veteligen så importerar vi en hel del från andra länder från EU som vi inte producerar i Sverige i dagsläget och vice versa,
  Om alla skulle kunna producera sitt egna livsmedel är väl det bra för vår miljö? Det tar ju inte udden ur ett EU samarbete, för EU är mycket mer än bara handel mellan EU-länder. Men det vet du ju redan om så det behöver inte jag predika för dig.

 16. Ove Nordström skriver:

  Mig veterligen importerar vi mycket som vi kan producera själva också. Men det vet du ju redan så det behöver jag inte predika för dig heller.

 17. Andreas Bill (C) skriver:

  Det gör vi absolut, men inget som vi inte helt och hållet kan vara självproducerande på vad jag vet eller kan komma på utan några större efterforskningar.
  Nu tänker jag i alla fall vara den större personen och lägga ner denna diskussion Ove, för jag vet att du gärna alltid vill ha sista ordet. Så det kan jag ge dig om du vill.
  Vi kan vara solklart överens om att inte vara överens. Tack för visat intresse!

 18. Ove Nordström skriver:

  Tack själv Andreas. Alltid givande att byta åsikter.

Kommentarerna är stängda