Gå direkt till Nyheten (Görel Crona i Selmas samlade vrede)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Görel Crona i Selmas samlade vrede

Publicerad Saturday, 04 August 2018, 11:28 av - Inskickat material

görel-crona_pressbildKonsertserien ”Musik på slott och Herresäten presenterar Selmas samlade vrede som är skriven av Margareta Skantze och ger en annan bild än den vi oftast förknippar med ”sagotanten” Selma Lagerlöf.

Publiken får möta barnet, tonårsflickan och studenten som är beredd att göra avkall på allt för att skriva. Här berättas Selmas passioner och besvikelser samt hennes kamp för kvinnors rättigheter, hennes självinsikter där hon inte räds sitt innersta mörker och även hennes frustration och vrede mot de patriarkala ”diktarbröderna” som förminskar och förlöjligar henne i sina recensioner, men också Selmas revansch; den första kvinnan som får Nobelpriset och som blir invald i Svenska Akademien.

Selmas samlade vrede är en teaterkonsert där text och musik spelar likvärdiga roller.

Görel Crona och Duo Cantilena, bestående av Anna BomanHald – flöjt och Sabina Agnas – gitarr, bygger broar mellan ord och musik för att förstärka historien om den målmedvetna Selma. Den innehåller musik från slutet av 1800-talet och fram till helt nyskriven musik av tonsättaren Jan Tammo. Bland övriga kompositörer finns G. Fauré, F. Poulenc, A. Piazzolla, R. Beaser, A. Imamovic, M. de Falla och A. de Palma.

Stola Herrgård måndag kl 19.