Gå direkt till Nyheten (Debatt: Störst av allt är kärleken enligt MUF)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Söndag 25 augusti 2019
 1. Dagens namn:
 2. Lovisa och Louise
 3. I morgon:
 4. Östen

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Störst av allt är kärleken enligt MUF

Publicerad onsdag, 01 augusti 2018, 11:36 av Insändare

debatt-insikon– En manifestation för allas kärlek, också bland åker och äng
Företrädare för MUF skriver om att prideveckans budskap br gälla även på landsbygden.

I vårat Sverige och Skaraborg ska alla kunna öppet ta sin partner i handen. Inte en enda person ska behöva tveka på att komma ut och accepteras med sin sexualitet. Rätten att få älska den man vill ska vara självklar. Vi vill leva i ett öppet samhälle där vi välkomnar mångfald. Ingen ska behöva vara rädd för att vara den man är, eller älska den man vill. Geografisk plats gör dock skillnad på vart det anses vara mer accepterat att få vara sig själv än andra. Man ser hur många HBTQIA+ personer väljer att lämna småstäder och landsbygd för att istället “komma ut” efter flytt till en större stad, då stigmatiseringen kring att inte vara heteronormativ ofta inte är lika stor, samt att det finns större grupper av olika människor så man slipper känna sig ensam. Men ska ens sexuella läggning eller könsidentitet avgöra ensamhet eller inte? Ändrande av lagstiftning, såsom legalisering av homoäktenskap är självfallet behjälplig, men det finns också mycket där juridiken inte kan ingripa, utan en samhällsförändring i stort behövs. Samhället måste ändra sin attityd mot personer som inte fötts att passa in i det heteronormativa, det är inte bara en tolerans mot dessa personer som måste finnas, utan ett raserande av de murar som skapats runt grupper som inte passar in i det många kallar “normalt”. Man ska inte behöva flytta till Stockholm för att våga älska den man vill, det ska vara lika accepterat som heterosexualitet även på glesbygd, landsbygd och i mindre städer.

Därav är Pride så viktigt. Det är viktigt för alla, inte minst HBTQIA+ personer. Alla ska känna sig välkomna i vårt samhälle. Alla ska kunna leva i Sverige på lika villkor.

För att detta ska lyckas så måste man se till att alla har möjlighet till föräldraskap, inte bara de rika. Idag har Sverige en lagstiftning som gör att HBTQIA+ personer inte får ta hjälp av surrogatmammor i Sverige. Vart är våra lika villkor? Att skaffa barn ska aldrig vara en klassfråga. Lika rättigheter till föräldraskap är ytterligare en anledning till att surrogatmödraskap borde legaliseras.

Politiken kan inte göra allt, men vi har en plikt och ett ansvar att göra allt vi kan, för att stå upp för alla människor lika värde – oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.

MUF Skaraborg tror på att Sverige ska vara ett land för mångfald och lika rättigheter. Där alla ska bli accepterade och inte stöta på hinder med sin sexualitet eller könsidentitet genom den socioekonomiska grupp man tillhör eller den geografiska plats man bor på.

För det största av allt är ändå kärleken.

Mathilda Ohlsson-Larsson, ledamot i distriktsstyrelsen MUF Skaraborg
Carolina Wretman, ledamot i distriktsstyrelsen MUF Skaraborg

2 kommentarer på “Debatt: Störst av allt är kärleken enligt MUF”

 1. Jan Johansson skriver:

  Undrar, bara. Hur många bokstavskombinatiomer finns det för att beskriva sexuell läggning????

 2. Ove Nordström skriver:

  Lite dålig timing av MUF att gå ut och tala om kärlek efter gårdagens nyheter då två kvinnliga distriktsordföranden i MUF lämnat sina poster pga sexuella trakasserier och en anmäld våldtäkt där MUF lade locket på och istället baktalade kvinnorna. Rimmar dåligt med texten i artikeln.

Kommentarerna är stängda