Gå direkt till Nyheten (Johan kör för en ny VM-biljett
Lidköping laddar för årets prinspokal i karting)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Johan kör för en ny VM-biljett
Lidköping laddar för årets prinspokal i karting

Publicerad måndag, 30 juli 2018, 15:53 av Björn Smitterberg

johan_ernholm

Johan Ernholm satsar på seger i Lidköping – det kan ge plats i världsfinal i Recife i Brasilien.

Vi talar om karting nu, en snabb sport där Lidköping har en världsstjärna. Seger i tävlingarna om knappt två veckor på hemmabanan i Lidköping och biljetten är av allt att döma klar.
Banan behöver inte presenteras – den finns på världskartan redan.

Carl Philip kommer till tävlingarna i Lidköping – här har kartingsporten en av världens bästa banor. Den är lång, har lagom många kurvor och svårigheter men också raksträckor för höga farter. Det är sjätte året som motorprinsen är med i Lidköping. Inte bara som prisutdelare, utan även som deltagare. I alla klasser finns under tävlingarna i Lidköping en plats öppen för prinsen.

– Jag hoppas det kommer mycket folk, säger Fredrik Blomkvist, entusiast och ordförande för kartingklubben i Lidköping. Av någon anledning tycks i omgivningen vara insatt i att vi har en av de fem bästa banorna för karting i hela världen.

– Vi brukar ha cirka 500 åskådare – men det finns bra åskådarplatser för ännu fler.

prinspokalförhand

I arrangörsledet inför årets tävlingar – tillsammans med cirka 60 funktionärer!
Christer Kvick, Johan Ernholm, Fredrik Blomkvist och Peter Eklund.
De tar för övrigt emot alla som är intresserade att pröva på karting på banan nästan alla dagar.

Ett tips om värmen håller i sig är skuggsidan mot industriområdet. Här finns en vall att sitta ned på, kanske med kaffekorg?

Karting lider av en sak – det är en komplicerad klassindelning. Johan Ernholm kör sedan över 30 år i den ”största” klassen. Han har varit i världsfinal tidigare, för ett par år sedan i Italien. Nu ligger han mycket bra till för att säkra biljetten till finalen i Recife i Brasilien i slutet av november och början av december.

Det är flera klasser och det finns juniorklasser. På juniorsidan är det inte så många som är tillräckligt tränade och klara för en tuff tävling som den här i Lidköping. Seniorsidan har flera Lidköpingsförare.

Hur har det gått för tidigare vinnare? Jodå, några har blivit kända förare och kör i dag formelbilar. Men även om de som PO Wernersson har rötterna i Lidköping väljer de att köra för KAK av ekonomiska skäl.

Det blir cirka 200 starter på racingbanan i Lidköping den 11 och 12 augusti. Till det kommer ett kändislopp som motorprinsen har för vana att vinna.

– Men i ska vi slå honom, och snickarmatte – Mats Karlsson. Vi har två bra team som ska vara med i kändisloppet.

Fredrik Blomkvist och klubbens vice ordförande Christer Kvick är med, liksom Johan Ernholm och Peter Eklund.

För styrelsen väntar en tuff match efter tävlingarna. Då skall förhandlas med prins Carl Philip om fortsättningen på prinsens pokal.