Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Om sprängda berg)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Om sprängda berg

Publicerad fredag, 27 juli 2018, 11:40 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2– Du är inte från trakten va?
Frågan till redaktören är inte ovanlig. Denna gång var det början på ett trevligt samtal med en bonde i Örslösa. Redaktören uttalade ortsnamnet Väla med det språk han är uppfödd med; gotländska. 

Bakgrunden var att det på torsdagskvällen var en brand i terrängen i Örslösa. De uppgifter som redaktören fick i den serie av larm som utlöstes pekade på flera olika plats inom en radie av några hundra meter. Här fanns GPS-kooridnater som varierade en del. Men här förekom också lokala ortsnamn som Sprängda Berget, Fågelberget och Fasanhagen.

Detta gick inte att reda ut. Räddningsledaren var upptagen av branden och hade självklart inte tid att svara så länge branden pågick. Redaktören försökte förklara så gott det gick.

Redan efter en halvtimme ringde en orolig familjefar från ett av de utpekade områdena – han såg inget, ingen aktivitet och ingen rök.

På morgonen i dag löste det sig; Räddningsledningen berättade att det var på en väg mot Väla.

Strax efter ringde en lantbrukare och vi hade ett trevligt telefonsamtal. Han hade förstås heller inte kunnat begripa vad redaktören skrev om. Han kände igen de lokala ortsnamnen. Denna bonde rekommenderar sina kollegor att fylla sina olika traktordragna tankar med vatten så man snabbt kan komma ut och bara hälla ut vattnet om det skulle behövas.
– Det skulle bli åtskilliga kubikmeter i terrängen bara det – ännu bättre förstås om det går att spruta ut vattnet, men det är ju inte utrustning vi alla har.

– SOS Alarm eller räddningstjänsten borde skicka ut lokala SMS vid sådana här tillfällen – och larma oss som kan hjälpa till. Jag kan lova – vi kommer!

Sprängda berget kom på tal. Larmet handlade om Sprängaberget. Redaktören trodde – utan att skriva det – att det var stenbrottet i Gillstad.
– Nej, Sprängda berget kom till när järnvägen till Tun byggdes. Det behövdes sten till järnvägsstationer och då sprängde man ett berg för att få sten. Det är inte bergtäkten.

Sprängda berget alltså. Sådana historier gillar redaktören att få höra av sina läsare. Dagen är räddad.

Redaktören har åter råkat ut för att erbjudas köpa livsmedel till ett högre pris med hänvisning till att det är närproducerat. Denna gång grönsaker som kostar dubbelt mot samma grönsak som kommer från Halland.
Sluta bedra oss med begreppet närproducerat!

Två partiledare har inte besökt skogsbränderna.
Om det inte vore valår skulle antagligen ingen av dom varit där.
De som varit där förstår vikten av att inleda sina svar – oavsett fråga – med: Jag måste börja med att hylla de frivilliga. Ja, och brandmännen förstås.
Det handlar om tusentals röster.
Hur ska det gå för Sd och L när de inte gör studiebesök på brandplatserna?

Någon som sett något på TV nyligen – alltså ett program som inte gått ett antal gånger tidigare? Tage Danielsson sa när TV fyllde 25 år att egentligen fyller TV bara 12 för resten är repriser.

Hoppas det kommer rejält med regn nu. Och sedan kan denna goa sköna sommar få återkomma flera veckor till.

God Helg

En kommentar på “Hört på stan: Om sprängda berg”

  1. Ove Nordström skriver:

    Förra året var det den kallaste sommaren på 155 år, så genomsnittligt har vi väl haft två relativt sett normalsomrar.

Kommentarerna är stängda