Gå direkt till Nyheten (Debatt: Varför sparar liberaler på miljöbudget?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Varför sparar liberaler på miljöbudget?

Publicerad Wednesday, 25 July 2018, 15:33 av Insändare

miljopartiet-ikonTvå miljöpartister har i en tidigare artikel kritiserat Liberalerna för dess miljöpolitik. Det blev då lite fel som påtalats och här återkommer debattörerna med ursäkt och ny artikel.

Upp till bevis om klimatpolitiken, Liberalerna

Detta är en redigerad version av en tidigare publicerad debattartikel med anledning av ett faktafel som letat sig in i artikeln, vi skribenter ber givetvis om ursäkt för detta och har därför ändrat i artikeln.

Pär Johnson och Lars Tysklind från Liberalerna skrev i Lidköpingsnytt (18/7) om sin miljö- och klimatpolitik. Miljöpartiet välkomnar och uppmuntrar alla partier att prata om och lyfta vår tids stora politiska utmaning, klimatet, men vi efterlyser viss ärlighet från Liberalerna.

Liberalerna har helt rätt i att bin håller på att dö ut, att vi behöver mer forskning och utveckling för att minska industrins klimatpåverkan och det stämmer att Liberalerna fick ett väldigt bra resultat i Naturskyddsföreningens klimatpolitiska granskning, betydligt bättre än Centerpartiets. Där tar tyvärr en stor del av sanningshalten slut. Låt oss titta närmre:

– Johnson och Tysklind skriver att de vill se en grön skatteväxling där skatten på det klimatdåliga höjs och skatten på ex. arbetsinkomst sänks. De glömmer dock berätta att Liberalernas senaste budget i riksdagen anger att de vill skära ner 1/4 av miljöbudgeten och sänka skatten med 22 miljarder. Skattesänkningar främst höginkomsttagare får del av.[1]

– Liberalerna skriver i sin debattartikel att de vill se en europeisk flygskatt. Den som har ett gott minne minns förra sommaren då Alliansens partiledare hotade med att avsätta flera ministrar i regeringen för att de ogillade flygskatten så starkt. Miljöpartiet har länge drivit att Sverige ska införa en klimatskatt på flygresor men först när Liberalerna såg att en majoritet av svenska folket gillar flygskatten[2] bytte de åsikt och tycker nu om den.

– I artikeln menar de även att klimatbonusen på upp till 60.000 kr för miljöbilar som MP i regering nu infört är “en kortsiktig, ineffektiv och dyr subvention”. En relevant jämförelse här är Norge som för ca 10 år sedan införde en rad subventioner på elbilar och idag är varannan nybil i Norge någon typ av elbil. Motstandande siffra i Sverige är ca 9 % [3].

Miljö- och klimatfrågan är vår generations stora politiska utmaning. Vi måste ställa om samhället och även låta oss på landsbygden få ta del av miljö- och klimatsatsningar. Nu är det upp till bevis, Liberalerna. Kan ni vara ärliga om era prioriteringar för klimatfrågan är förtjänt av större uppriktighet.

Martin Solberg, miljövetare och riksdagskandidat, Miljöpartiet Skaraborg
Amanda Nordell, ekolog och riksdagskandidat, Miljöpartiet Skaraborg

– – –

[1] Källa: https://www.sydsvenskan.se/2017-10-03/l-budget-skattesankningar-och-skolsatsning

[2] Källa: www.dn.se/nyheter/politik/stodet-okar-for-flygskatten-majoritet-sager-ja/

[3] Källa: https://teknikensvarld.se/mer-an-halften-av-norges-nya-bilar-2017-var-elbilar-och-hybrider-571787/

 

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
28 July, 2018 11:52

Miljöpartiet inför flygskatt för svenskarna. Samtidigt lägger man miljoner till Sveriges turistråd för att locka hit fler turister från Kina och Indien. En turism som också ökat markant.
Min fråga till dessa miljöpartister är om dessa Kineser och Indier åker tåg hit, eller om de färdas på annat sätt?
Min gissning är att de flyger.