Gå direkt till Nyheten (Debatt: Vad händer med friskolans elever?)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Torsdag 23 maj 2019
 1. Dagens namn:
 2. Desideria och Desirée
 3. I morgon:
 4. Ivan och Vanja

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Vad händer med friskolans elever?

Publicerad onsdag, 25 juli 2018, 16:36 av Insändare

debatt-insikon400 barn och ungdomar, vart ska dom ta vägen?
Frågan ställs av en ung moderat och gäller ifall det skulle bli förbud för friskolor.

Broholmskolan har 360 platser för ungdomar från förskoleklass till åk 9 och en förskola för barn med flertalet platser. Broholmskolan är den högstadieskola i Lidköping som flest elever går ur grundskolan med behörighet till gymnasiet utan att ha en betygsinflation på slutbetygen. En friskola som elever, föräldrar och lärare är nöjda med.

Lyssnar man på S, V och MP i kommunfullmäktige debatten och kollar på deras sociala medier skulle man kunna tro att de partierna vill lägga ner skolan, bara för att det är en friskola.
Så ställer jag mig direkt frågan ”vart ska 400 barn och ungdomar ta vägen?

Skulle kommunen stoppa Broholmskolan så skulle flertalet förskolebarn behöva placeras ut på olika förskolor i kommunen vilket inte leder mindre barngrupper utan naturligtvis större barngrupper. Vilket skulle vara en katastrof.

Vad gäller högstadieeleverna som måste gå till någon av de andra högstadieskolorna så är detta också en ganska verklighetsfrånvänd idé.
Rudenschöldskolan är full. Standard för nya årskullar var fem klasser, årskullen 2003 blev sju klasser.
Dalängsskolan har i omgångar varit en katastrof. Klasser som har haft över 30 olika lärare, många inom samma ämne.
Fredriksdalskolan var den högstadieskola som lägst andel elever hade behörighet till gymnasiet. Man kan tycka att det är bättre att först ha en fungerande skola, innan man sätter in fler nya elever i nästan fulla skolor.

De rödgrönas enda argument för att i så fall lägga ner Broholmskolan är att pengar försvinner ur välfärden. Men detta är som mycket annat från de rödgröna säger inte helt i linje med verkligheten. Broholmskolan är attraktiv, elever står i kö för att komma in på grund den goda stämningen, utbildningen och miljön som råder på skolan med sina roliga natur- och musikinriktningar.

Inte har de kommunala skolorna samma goda rykte?

Skulle de rödgröna vilja lägga ner Broholmskolan, en fungerande fristående skolverksamhet, men inte sina egna kommunala skolverksamheter som har tydliga problem är det helt oförståeligt. Socialismens förakt mot valfrihet genomsyras i detta tänk och det baseras rent på ideologi och verkar blunda för de resultat som Broholmskolan faktiskt har.

Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt anklagade Alliansen i valrörelsen 2014 att flera tusen barn och ungdomar skulle vakna upp till att deras skolor skulle gå i konkurs och läggas ner om vi genomförde våran politik. I själva verket är det V som stänger igen skolor och gör tusentals barn skollösa om förbudet av friskolor skulle gå igenom.

Broholmskolan är en fantastisk skola, valfrihet är fantastiskt för ett samhälle och vänstern vill rasera detta. Det är direkt oansvarigt att sätta 400 barn och ungdomar på gatan. Istället borde skolan hyllas och lärdomar överföras och implementeras in i den kommunala skolan.

Oliver Sandberg
Ordförande MUF Lidköping

– – – –
Reds anm: Det finns för L-N inget bekant lokalt uttalande där nedläggning av Broholm önskas – artikeln ovan får anses använda Broholm som exempel. 

9 kommentarer på “Debatt: Vad händer med friskolans elever?”

 1. Ove Nordström skriver:

  Vad har hänt med de elever där skolor gjort konkurs?
  Jo kommunerna har tagit det ansvar friskolorna aldrig behöver ta.
  Har moderaterna missat det?

 2. Frida skriver:

  Bra skrivet! Lidköpings kommun har tyvärr alltid haft ett ont öga till Broholm. Broholm är en fantastisk skola med 100% godkända elever i årskurs 9 medans de kommunala endast har 68,5-82% godkända elever i årskurs 9.
  Kommunen borde titta mer på hur Broholm jobbar!

 3. Watchingeye skriver:

  En sån där ”Nu brinner det!”-artikel igen från en politiker som kanske inte riktigt har koll.
  Oliver, du borde ju ha lite mer insikt kring vilka partier som faktiskt skapade möjligheten för Broholmskolans tillkomst. En alldeles fantastisk skola som inte S direkt lagt krokben för, om man så säger.
  Det säga ju vara fult att ljuga, men lika bedrövligt är ju att vrida på sanningen så den passar sin egen agenda.

 4. Per skriver:

  Till Carina Ohlsson (S), kan du förklara om Broholm är en av de skolor Socialdemokraterna vill stoppa? Du använder ju symbolen #stoppavinstjakten. Broholm är en ekonomisk förening, men de har ett bolag som hyr ut lokaler till skolan som gör vinst, de har ett företag som ordnar mat till skolan som gör vinst. Jag tycker det är bra! Men vad tycker du? Om du avstår från svara hoppas jag att någon från ditt parti vill vara så vänlig att ge ett svar.

 5. Persson skriver:

  Watchingeye

  Irena Rodic (S), vice ordförande i Barn och Skolnämden, anser ju att det enda friskolor gör är att gotta sig i vinster och väljer vilka elever de vill ta in. Det låter inte precis som att de har ett gott öga till Broholm.

 6. Inger skriver:

  Ove

  Broholm startade 2003 och går från klarhet till klarhet, för att fler väljer en friskola än en kommunal skola.
  De kommunala skolorna i Lidköping tar inte sitt ansvar utan bollar över allt till socialtjänst.

 7. Watchingeye skriver:

  Persson: Att Rodic saker får stå för henne, men (S) i denna stad har i praktiken sett positivt på Broholm, om än att det fanns en del skepsis innan skolan fick tillstånd och visade sin kompetens. Det är inte svårt att notera hur skolan hela tiden utvecklas positivt, vilket också en o annan kommunal skola inspirerats av.

 8. Bruno skriver:

  Varför reagerar inte moderaterna när friskolorna lägger ner? Dessutom måste mottagande skola oftast ta itu med de kunskapsluckor som de nya eleverna har. Varför ta just Broholmsskolan som exempel, det är en välskött friskola. Det finns inget ”hot” mot den skolan och argumentationen andas ”fake news”

 9. Ove Nordström skriver:

  Kommunerna borde äga frågan om etableringsrätt, apropå valfrihet då.

Kommentarerna är stängda