Gå direkt till Nyheten (Debatt: ”Ovärdigt plocka billiga poäng på skogsbränder”
Carina Ohlsson replikerar Sten Bergheden)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Torsdag 23 maj 2019
 1. Dagens namn:
 2. Desideria och Desirée
 3. I morgon:
 4. Ivan och Vanja

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: ”Ovärdigt plocka billiga poäng på skogsbränder”
Carina Ohlsson replikerar Sten Bergheden

Publicerad måndag, 23 juli 2018, 18:22 av Insändare

socialdemokraterna-rosSocialdemokratiska riksdagsledamoten Carina Ohlsson, Lidköping, replikerar på en tidigare debattartikel av moderaten Sten Bergheden, Mariestad:
– Vi behöver rekrytera fler brandmän – klimatförändringarna ger krislägen.

– – – –
Sten Berghedens artikel – klicka
– – – –

Just nu pågår den största skogsbrandskatastrofen i modern svensk historia. Över hela landet ser vi hur brandmän, räddningstjänst, hemvärn och frivilliga gör hjälteinsatser för att få läget under kontroll och hindra bränderna från att spridas. Vi ser att det utvecklade samarbetet i EU med en gemensam resurspool fungerar väl. Vi har snabbt fått hjälp på samma sätt som vi hjälpt andra EU-länder när de haft liknande kriser.

När skogsbranden i Västmanland bröt ut sommaren 2014 var Sverige mycket mindre förberett än idag. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) fick i uppdrag att bedöma om det fanns ytterligare åtgärder för att stärka samhällets krisberedskap. Genom detta har MSB denna gång kunnat agera mer proaktivt. Detta gjorde att man redan innan skogsbränderna begärde in flygplan och såg till att stödet från de gemensamma EU-resurserna kunde komma snabbare.

Att plocka billiga poänger på form- och detaljfrågor, som moderaten Sten Bergheden gör i sin debattartikel, är inte värdigt. Särskilt magstarkt blir det också med tanke på att det var en M-ledd regering som sålde tio svenska helikoptrar med vattenbombningskapacitet till ett amerikanskt företag, bara ett drygt år innan branden i Västmanland.

Den nuvarande regeringen har ökat satsningarna på krisberedskap och civilförsvar. Det arbetet måste fortsätta. När vi har kommit ur den värsta krisen måste vi arbeta med att förbättra vår beredskap, men vi ser redan nu att vi behöver rekrytera fler brandmän och förstärka räddningstjänstens arbete under omfattande insatser. För det är onekligen så att klimatförändringarna leder till att sådana här krislägen kommer att drabba oss oftare. Behovet av ett starkare samhälle är tydligt.

I det läge vi nu befinner oss i är det viktigare än någonsin att Sverige står enat. Att vi lägger bort partipolitiken och kämpar tillsammans för att göra det som behöver göras

Det är dags att vi politiker, oavsett vilka partier vi tillhör, visar att Sverige kan stå enat när krisen slår till.

– Carina Ohlsson (S), riksdagsledamot

5 kommentarer på “Debatt: ”Ovärdigt plocka billiga poäng på skogsbränder”
Carina Ohlsson replikerar Sten Bergheden”

 1. Nisse skriver:

  Försvaret har väl tio Black Hawk? Det går utmärkt att lyfta vatten med dem…

 2. Watchingeye skriver:

  Ett bra initiativ till motreaktion mot Bergheden. Dock lär han inte replikera här, precis som inte en enda av er politiker gör när vi vanliga väljare ber om respons. Du får väl ändå en liten pluspoäng för att du gett en replik vi andra kan notera ha avgetts. PS/ Kan inte ni politiker sluta att etikettera era alster här under epitetet ”Debatt”….ingen av er lever ju upp till detta begrepp. Troligen pga ointresse….

 3. Jan Johansson skriver:

  ”Sverige kan stå enat när krisen slår till”.
  Innebär det att t.o.m. det tredje största partiet i senaste valet får vara med?
  Vänligen svara, Carina Ohlsson (S), riksdagsledamot.

 4. Björn Smitterberg skriver:

  Det är redaktionen som sätter ordet Debatt för att uppmärksamma på att det är en insänd artikel. /red

 5. Watchingeye skriver:

  Bra Redaktörn att du klargör hur det ligger till.
  Kvarstår gör dock att politikerna är benägna att ibland bemöta andra politiker, vilket i sig innebär att de både läser artiklar och läsarreaktioner. Kvarstår gör också det totala ointresset från politiker att lägga tid på respons till oss dödliga. Nåja….sådan ser vår verklighet ut idag.
  Svaren kring de 10 sålda helikoptrarna får vi leta svaren på själva. Vem behöver politiker när Google finns!

Kommentarerna är stängda