Gå direkt till Nyheten (Debatt: Fyra förlorade år för skogsbrandskydd)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Torsdag 23 maj 2019
 1. Dagens namn:
 2. Desideria och Desirée
 3. I morgon:
 4. Ivan och Vanja

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Fyra förlorade år för skogsbrandskydd

Publicerad måndag, 23 juli 2018, 07:28 av Insändare

parti-moderat– Slarv av regeringen att inte öka beredskapen mot skogsbränder.
Moderaten Sten Bergheden kritiserar socialdemokrater och miljöpartister.

4 förlorade år efter branden 2014

Sverige står i brand. På uppemot 80 platser runtom i landet härjar skogsbränder. Människor tvingas   fly från sina hem, stora ekonomiska skogsvärden har gått förlorade och skogsägare och lantbrukare ser sina tillgångar och flera generationers arbete som nu går upp i rök. Detta är en personlig och ekonomisk tragedi för de som drabbas och för Sverige. Men de som kämpar med bränderna gör en hjälteinsats och ska ha ett stort tack för sina insatser.

Att det är torrt och brandrisken ökar enormt är svårt att göra något åt men kunde Sverige varit bättre förberett för detta?  Ja Sverige borde varit mycket bättre förberett.

Efter skogsbranden i Västmanland 2014, där skog till ett värde av en miljard kronor brann upp, beslutade Alliansregeringen att utreda och föreslå åtgärder för hur våra myndigheter bättre skulle kunna hindra och hantera liknande händelser i framtiden. Med hjälp av utredningen skulle vi dra lärdomar av det som skett i Västmanland och stärka vårt lands civila beredskap.

Den möjligheten gick dock förlorad. Efter att Stefan Löfven tillträdde som statsminister begränsades utredningens omfattning och utredningstiden förkortades. Istället lät S och MP Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) överta ansvaret för att identifiera förbättringsåtgärder.

Att nuvarande regering begränsade en viktig utredning om landets krisberedskap för att istället låta myndigheten som ansvarade för hanteringen av branden i Västmanland utvärdera sina egna tillkortakommanden är högst anmärkningsvärt. Det är en hantering som vi moderater är skarpt kritiska till, och pekar på vikten av att en bred krisberedskapsutredning återupptas.

Idag ser vi resultatet av detta slarv med att inte vidta åtgärder och förberedelser efter branden i Västmanland. Det finns ingen samordning mellan ansvariga myndigheter som fungerar.

Vi har brist på kapacitet, saknar vattenflygplan, saknar brandpersonal, saknar brandutrustning och saknar förberedelser inför en stor brandkatastrof m.m. Vi saknar dessutom ett tydligt ledarskap för sådana här stora katastrofer. Samtidigt är det uppenbart att brandbekämpningsåtgärderna nu är helt beroende av hjälp från utlandet. Vi måste förstärka vår egen kapacitet och ha fler brandmän och deltidsbrandmän.

Regeringen har slarvat bort de 4 år av möjlig planering och förberedelse efter branden i Västmanland 2014.

Att landets skogsägare, lantbrukare och boende i brandområdena nu får se sina livsverk gå upp i rök är en stor katastrof. Att dessutom veta om att Sveriges regering inte har vidtagit nödvändiga åtgärder efter förra branden för att minska skadorna är helt oacceptabelt. Allians regeringen är absolut inte oskyldiga i det som skedde i branden 2014. Men att nuvarande Löfven-regering inte har dragit lärdom av de brister som fanns 2014 och använt tiden till att förbättra dessa är oacceptabelt och ska kritiseras. Idag är det landets skogsägare, lantbrukare och boende i området som får betala priset för denna försumlighet. Bättre förberedda hade skadorna självklart kunnat minskas.

Ett stort tack till all brandpersonal alla frivilliga och det stora civila engagemang som arbetar dygnet runt, för att bekämpa bränderna och minska skadorna, ert arbete är beundransvärt. Ett stort tack också till alla lantbrukare och skogsägare som nu gör allt för att hjälpa till med maskiner och resurser i bränderna och ett stort tack till de länder som nu hjälper Sverige. Låt oss nu alla dra lärdom om att vi måste vara mycket bättre förberedda och se till att bättre klara av bränder och katastrofer i Sverige. Sveriges skogsägare och vår skogsproduktion måste kunna lita på att vi har kraft och kapacitet att släcka bränder och begränsa skadorna i Sverige. Jag tänker arbeta för att vi ska ha ett brandförsvar som verkligen klarar framtidens kriser.

Sten Bergheden (M), Landsbygdspolitisk talesperson
Riksdagsledamot från Skaraborg

2 kommentarer på “Debatt: Fyra förlorade år för skogsbrandskydd”

 1. Kalle skriver:

  Lätt gapa på andra i vanlig ordning, varför gjorde dom inget själva när dom satt där

  Ponera att hade dom gjort det skulle 2014 kanske inte blivit så illa, men som det blev då skulle man kunna säga att det var moddarnas fel och då skulle vi ju ha resurser idag också mao kan vi ju säga att det är moddarnas fel idag också

  Tänk så lätt det är att skylla på andra eller hur du moddare Sten Bergheden, gör lite nytta istället för pengarna du får

 2. Watchingeye skriver:

  Att brandförsvaret i landet lider stora brister håller jag med dig om. Inte minst den nedprioritering som successivt skett hos deltidsbrandmännen. En gren som väl faktiskt står för ca 70% av brandförsvaret.
  Rent pedagogiskt för oss väljare, vore det tacksamt om du preciserar de satsningar på nämnda brandförsvar som gjordes under de 8 åren innan 2014….för att vi väljare ska se hur mkt nuvarande regering dragit ner. Visst håller du med?

Kommentarerna är stängda