Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Är det golfströmmen det är fel på?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Är det golfströmmen det är fel på?

Publicerad fredag, 20 juli 2018, 12:04 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2I flera år har det diskuterats vad som händer när golfströmmen upphör – den som är av godo på vintern och givit oss regn-somrar.
Nu är frågan aktuell efter att det efter en del torra somrar blivit otroligt torrt.
Forskare säger att så mycket vatten smälter från Nordpolens isar så det tar kraften ur golfströmmen. Teorin är inte bevisad men anses trolig.

Forskare som arbetar med golfströmmen har rapporterat det i forskningsmedier.

Om det är rätt får vi utgå ifrån att vi får fortsatt vackra somrar, torra somrar, brinnande skogar, långa vintrar o s v. Samtidigt ska vi göra oss beredda på ovanligt kraftiga stormar. Brandman – ett framtidsyrke?

Ja, hur man än vänder sig sitter rumpan bak. Eller rumpenstumpen som redaktören och barnbarnet kallar den ädla delen som man själv inte kan se utan spegel men gärna sitter på.

Nu är det inte bara torka som är problem. Den höga temperaturen gör också att många växter baxnar. Hur mycket man än vattnar tycks det inte räcka. Antagligen för att man med vatten sköljer bort andra godsaker ur jorden som växter behöver. Frågan är om växterna skall gå torrdöden till mötes, eller dränkning.

Redaktören har  en rabatt vid en södervägg, och här blir det varmt…
Diskussion har uppstått om man kan lägga ett ägg här och få det kokt.
Redaktören har försökt finna ut hur länge det behöver ligga vid olika temperaturer för att stelna, men misslyckats. Begreppet ”kokt ägg”tycks variera lika mycket som smaken och talesättet om den delade rumpenstumpen.

Termometerns gradering upphörde vid plus 55 grader. Nästa försök får göras med stektermometer. Av någon anledning sitter redaktörens stektermometer fast i den inbyggda ugnen.
Så om ni vill veta var redaktören bor – leta efter en södervägg med en inbyggnadsugn stående intill.

Gräsmattorna ser ut Sahara. Glesmattor.

skvallertorg

Ovanligt fyndigt namn på en frisörsalong – bilden togs i Norrköping. 
Skälet till namnet kan dock vara att torget intill heter Skvallertorget.

Det är semestertider, och det märker redaktören när han frampå förmiddagen tar sig till jobbet. Vägen är längs en lång sträcka av cykelbanor. Dessa cykelbanor är synnerligen väl använda under morgontimmarna. Alla möjliga stilar finns. Det hör till cyklisternas frihet.

Lata är de bilister som vid torsdagskvällarnas underhållning parkerar på parkmarken i Stadsträdgården. Det är just parkmark, inte parkeringsmark. Snart har vi någon som parkerar intill sofforna vid scenen. Det är en möjlig situation som redaktören funderar på när han släpar de hopfällbara campingstolarna till Stadsträdgården. Kommer bilisten att tuta på redaktören som intar kulturen i sin utfällda stol, för att bilisten vill komma längst fram?

Man kan bli galen av begreppet närodlat.
Häromdagen var redaktören i en butik i Skara som av namnet att döma är specialister på att sälja potatis. Fin skånsk ny/färsk potatis 10 kronor kilo. Det är ganska mycket. Så fanns närodlad från en gård strax intill; 20 kronor kilot.
Vad är detta för priser? Hur kan närodlat bli dubbelt så dyrt? I båda fallen är det ju svenska varor.
Alla – bönder, mellanhänder och handlare, måste vara försiktiga med att använda begreppet närodlat vid prissättning. Den gård som levererade potatis som i butiken kostade 20 kronor kilot är också en av dem som tar beställning via facebook och levererar på bestämd plats. När du köper – se upp med priset.

En gammal historia om ägg – den är riktigt gammal och från den tid på jorden då forskare konstaterade att tuppar som utfodrats med kvicksilverbearbetad föda förlorade intresse för hönsen. Följande samtal vid frukostbordet:
– Mamma, varför fick inte pappa något ägg?

God Helg.

En kommentar på “Hört på stan: Är det golfströmmen det är fel på?”

  1. RGR skriver:

    Det finns ingen global uppvärmning. Den är en konspiration för att kunna höja skatterna.
    Det lärde jag mig av en av våra kära borgerliga KF-ledamöter, spelar ingen roll vem, i en diskussion på stan för ett par år sedan…

Kommentarerna är stängda