Gå direkt till Nyheten (Liberalerna: Vår miljöpolitik får högt betyg!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 maj 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Liberalerna: Vår miljöpolitik får högt betyg!

Publicerad onsdag, 18 juli 2018, 12:00 av Insändare

liberalernalogoikon– Liberalernas miljö- och klimatpolitik rankas högt, skriver Pär Johnson, Lidköpingsliberalerna, tillsammans med partiets miljöpolitiske talesperson i riksdagen, Lars Tysklind, i en debattartikel.

Naturskyddsföreningen rankar även inför detta val Liberalerna som bästa alliansparti när det gäller miljö- och klimat. Vi är även bättre än Socialdemokraterna. Självklart är det glädjande att få ett så tungt erkännande av en av Sverige tyngsta miljöorganisationer.

Men viktigare än att hamna högt i en ranking är att Liberalerna får möjlighet att förverkliga vår politik. Klimathotet är på allvar. Extremt väder påverkar allt liv på jorden. Arktis isar smälter. Bin och andra insekter dör vilket till slut påverkar matproduktionen.

Liberalerna har en smart grön politik som utgår från teknikutveckling, marknadsekonomi och tillväxt som bidrar till att vi kan satsa på miljö och klimat. För klimatets skull behövs mer EU-samarbete. Liberalerna är det enda partiet som vill driva på för koldioxidskatt och flygskatt på EU-nivå.

Det måste kosta mer att smutsa ner. Vi vill ha grön skatteväxling istället för regeringens röda skattehöjningar. Skatten på jobb och företagande måste sänkas samtidigt som miljö- och klimatskatterna höjs. Skattesubventioner till fossila bränslen hör inte 2000-talet till. Även om många andra partier säger sig hålla med är det nästan bara Liberalerna som i riksdagen drivit på för denna självklara linje.

Det behövs klimatinvesteringar för t.ex. laddsstolpar, cykelbanor, tåg och annan viktig infrastruktur. Mer forskning och utveckling behövs för få ner industrins utsläpp. Men till skillnad från andra partier, inklusive allianspartier, vill vi inte lägga skattepengar på privata inköp av elbilar, elcyklar eller elbåtmotorer. Som liberaler är vi helt enkelt emot subventioner eftersom de är kortsiktiga, ineffektiva och dyra. Varför ska bilhandlarna sänka sina priser när det vet att kunden kommer in med en check från staten på fickan?

Liberalerna prioriterar bevarande av biologisk mångfald och naturvård. Värdefull skog ska värnas och våra hav och vattendrag skyddas från utsläpp och övergödning.

Ta bara biet som exempel. Bin dör på grund av kemiska bekämpningsmedel. Men utan bin blir det ingen pollinering. Och utan pollinering blir det ingen mat. Allt hänger ihop. Klimat, miljö, djur, natur och människa.

Vi alla har ett ansvar att bidra till bättre miljö och klimat och många vill bidra genom att sopsortera, handla miljö- och klimatsmart och välja kollektivtrafik där det är möjligt. Vi hoppas att fler tar Liberalernas valsedel i höstens val. Det är också ett sätt att bidra till långsiktigt hållbar miljö- och klimatpolitik

Lars Tysklind, riksdagsledamot (L)  Miljöpolitisk talesperson
Pär Johnson, Liberalerna Skaraborg