Gå direkt till Nyheten (Sommarreportage från Kullen
Signerat Tore Sahlström)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 01 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sommarreportage från Kullen
Signerat Tore Sahlström

Publicerad söndag, 15 juli 2018, 16:12 av Tore Sahlström

toresommar8

 

Sommarreportaget från Kinnekulle i dag:  Trolmen med en charmig station och hamn.

För en tid sedan skrev jag om Salen på Högkullen. Denna gång handlar det om Trolmen som en f.d. Kinnekullebo ofta besökte under tonåren.

Här försökte jag mig på att spela fotboll i deras pojklag med blandade resultat. När man nu som pensionär har all tid så är det trevligt och, angenämt att återvända till sin gamla hembygd och återuppleva minnen från förr. Trolmen var inte bara fotboll för mig utan på somrarna tog man cykeln till hamnen för att bada.

Namnet Trolmen känns lite sagolikt när man säger det.
I jordeboken från 1566 nämns namnet med stavningen Throllmen för första gången.

roesommar1

En gång i tiden fanns här en kalkgruva. Produktionen av kalk fraktades då med oxar ner till hamnen och efter järnvägens tillkomst 1897 forslades även det kalk på järnvägen.

toresommar5

Gården Trolmen bestod förr av två gårdar men i mitten av 1800 -talet slogs lilla och stora Trolmen ihop och blev Trolmens egendom. När jag som tonåring bodde på Kullen ägde dåvarande Rörstrandsbasen Karl-Erik Wethje egendomen.

toresommar6

Denna svettiga sommardag begav jag mig till Trolmen för att uppleva på nytt hamnen och stationen. Jag tror att det är säkert 40 år sedan jag var här. Parkerade bilen vid en lummig glänta vid den mysiga lilla stationen. Det är nog den minsta hållplatsen utefter den numera välkända och vackra Kinnekullebanan.

Här finns även landets minsta stationsbibliotek som, lokalbefolkningen fixat till. Man kan alltså ta tåget(när det går) stiga av här på Trolmens station. För att signalera till lokföraren om man vill hoppa på tåget gäller det att använda påstigningstavlan på plattformen – annars susar tågsättet förbi.

Från stationen ner till hamnen får man ta sig till fots. Det går inta ta bilen då en bom spärrar den lilla skogsvägen ner till vattnet. Det tar cirka en kvart så är man nere vid hamnen.

toresommar2

Här ner är allt sig likt sedan tonåren. Mycket sten i form av pirar som går ut i vattnet. Här på en av pirarna intog jag som vanligt mitt medhavda kaffe och äggsmörgåsar.

Trots det mycket varma vädret så var jag ensam här.
Ja, inte riktigt ensam var jag. Två båtar med tre medelålders herrar hade kommit sjövägen och, hade slagit läger här. De kom från andra sidan ”Kinnevikspölen”men den ena båten hade fått motorhaveri ute på sjön. Därför hade man hittat den lilla hamn och passade på att bada och göra akrobatiska simhopp.

toresommar3

Efter dopp och matintag begav sig de vidare med bogsering av den ena båten över till Läckö för reparation. Innan de begav sig av tog de med sig allt skräp efter sig i en sopsäck och tog med sig. Tänk om alla kunde göra så slapp vi se allt skräp vid stränderna.

toresommar4

Jag vinkade farväl till herrarna och tackade för simhoppsuppvisningen.

Tänk att en mugg kaffe med äggsmörgås vid vattnet kan smaka så förträffligt.

toresommar7

Dessutom fick jag inta detta alldeles själv när de två båtturisterna hade åkt. En underbar stund för att minnas tillbaka på när november tyvärr nalkas nångång i framöver.

En underbar dag var det i Trolmen. Ta gärna en tur hit och beskåda den lilla mysiga stationen och hamnen. Passa på när tågen åter går på Kinnekullebanan. En lagom dagsutflykt.

Bilderna är klickbara till större format.

Klicka till tidigare reportage:
Tore Sahlström på vandring:
Stora Salen är en oas på Högkullen
Skriven fredag, juni 15th, 2018

Läs reportage av Tore Sahlström – Klicka här

7 kommentarer på “Sommarreportage från Kullen
Signerat Tore Sahlström”

 1. mister T skriver:

  Wethe hett väl Fredrik?

 2. Åke Gustafsson skriver:

  Bra jobbat Tore.

 3. Björn Smitterberg skriver:

  Du har nog rätt en minneslucka hos Tore tror jag./red

 4. Tore Sahlström skriver:

  Ursäkta Visst hette Wethje Fredrik i förnamn. Fel av mig

 5. Tore Sahlström skriver:

  Har kollat lite mera. Wethje hade som andra namn Karl och han övertog Trolmens egendom 1937 och utsågs till VD på Rörstrands 1932

 6. Lars skriver:

  Är inte rätt stavning Fredik Whetje??

 7. Tore Sahlström skriver:

  Börjar det bli fel så fortsätter det ofta. Efternamnet stavas
  WEHTJE-allt enligt Wikipedia. Förnamnet är FREDRIK

Kommentarerna är stängda