Gå direkt till Nyheten (89 i Lidköping skolkade för mycket – miste studiehjälpen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 februari 2019
  1. Dagens namn:
  2. Vivianne
  3. I morgon:
  4. Hilding

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

89 i Lidköping skolkade för mycket – miste studiehjälpen

Publicerad onsdag, 11 juli 2018, 13:24 av Björn Smitterberg

student2011-040Rekordmånga elever får studiebidraget indraget på grund av skolk. I Lidköping och Skara var andelen skolkare lägre än genomsnittet. I Lidköping miste 89 elever studiebidraget, i Skara 25.

27.800 elever på gymnasier i hela landet fick studiebidraget indraget på grund av skolk det gångna läsåret. Det motsvarar 8,5 procent av alla elever. Det är en relativt stor ökning jämfört med föregående läsår.

Under läsåret 2017/2018 fick 8,5 procent av Sveriges cirka 328.000 gymnasieelever studiebidraget indraget på grund av skolk. Motsvarande siffra för de föregående läsåren var 7,9 respektive 7,8 procent. Årets siffra är rekordhög.

– Vi ser en stor ökning av andelen med indragna studiebidrag i gruppen utländska medborgare. Det har även fått genomslag på den totala andelen, säger Andreas Dahlkvist, utredare hos CSN i ett pressmeddelande.

Gruppen utländska medborgare har ökat i antal på senare år, mycket beroende på att det kommit fler flyktingar till Sverige.
Många i gruppen unga utländska medborgare har bristande kunskaper om hur det svenska samhället fungerar, och om studiebidraget och CSN. Bristande språkkunskaper spelar också in. – Ogiltig frånvaro är generellt vanligare bland myndiga elever än bland omyndiga. En högre andel i gruppen utländska medborgare är också över 18 år. Det bidrar till att andelen som får studiebidrag indraget är högre i denna grupp, säger Andreas Dahlkvist.

Samtidigt ökar även andelen skolkare generellt. I Stockholms län fick 11,2 procent studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro, den högsta andelen i landet.

Kalmar län var motsvarande nivå 10,5 procent och i Skåne 9,2 procent.

– Vi ser återigen en ojämn utveckling av andelen med indraget studiebidrag över landet. Den relativt kraftiga ökningen i län som har många studerande på gymnasiet, till exempel Västra Götaland, har fått genomslag på nationell nivå, säger Andreas Dahlkvist.

I Lidköping var det 1.880 elever som under det gångna läsåret hade studiehjälp. 89 av dessa fick hjälpen indragen. 4,7 procent.

I skara var det 955 elever som fick studiehjälpmedel och av dessa fick 25 indragning. 2,6 procent.

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet