Gå direkt till Nyheten (Så går (S) till val mot brottsligheten)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 20 februari 2019
 1. Dagens namn:
 2. Vivianne
 3. I morgon:
 4. Hilding

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Så går (S) till val mot brottsligheten

Publicerad tisdag, 10 juli 2018, 15:11 av Redaktionen

socialdemokraterna-rosNio förslag för att förstärka kampen mot gängbrottsligheten har i dag kommit från den socialdemokratiska ledningen. De presenteras här.

– Vi kommer aldrig att acceptera att otryggheten breder ut sig eller att människor upplever att rättsstaten inte längre är närvarande. I dag presenterar vi ett åtgärdsprogram i nio punkter för att förstärka kampen mot gängen och strypa brottens orsaker med förebyggande insatser, skriver partiets ledning i ett pressmeddelande.

Det hänvisas bl a till att det redan gjorts en historisk stor satsning på polisen och två nya polishögskolor, ett 30-tal straffskärpningar och stora satsningar på skolan, jobb och framtidsmöjligheter för att bryta segregationen i våra mest utsatta områden.

Socialdemokraterna vill genomföra fler insatser mot gängkriminaliteten och dess orsaker under nästa mandatperiod. Socialdemokraterna går till val på att:

1. Förstärka hela rättskedjan när polisen växlar upp. Våra stora satsningar på polisen och de skärpta straff som införts leder till att fler kriminella grips, åtalas och döms. Det är bra, men det innebär också en ökad press på åklagare och domstolar som får ett ökat antal ärenden. Även Kriminalvården behöver bygga fler häktes- och anstaltsplatser. Vi vill att 800 miljoner per år tilldelas Kriminalvården, Åklagarmyndigheterna och Sveriges domstolar så att hela rättskedjan stärks.

2. Skärpa straffet för övergrepp i rättssak. Vi föreslår att minimistraffet för övergrepp i rättssak höjs till 1 års fängelse. I dag börjar straffskalan på 14 dagars fängelse för normalgraden. Att hota eller utsätta parter och vittnen för våld innebär ett angrepp på samhällets förmåga att utreda och lagföra brott och då ska också påföljden vara kännbar. Vi vill också tydligare markera att samhället förväntar sig att människor som vittnar i domstol ska tala sanning och inte hjälpa till att skydda åtalade genom att till exempel undanröja bevis. Därför vill vi också se över minimistraffen för mened och skyddande av brottsling.

3. Utöka polisens kamerabevakning ytterligare. Vi vill ge polisen ytterligare förstärkningar om100 miljoner kronor per år för inköp av teknisk utrustning för utökad kamerabevakning. Medlen ska bland annat användas till inköp av kameror som kan läsa av nummerplåtar och profilera fordon som en del av kampen mot internationella stöldligor.

4. Slopa ungdomsrabatten. Vi föreslår att den så kallade ungdomsrabatten tas bort. I dagsläget döms personer som är mellan 18 – 20 år till kortare straff och kraven för att fängelse ska dömas ut är högre i jämförelse med vuxna lagöverträdare. Vi menar att personer som har fyllt 18 är vuxna och att det ska betraktas som vuxna i lagens mening.

5. Hemarrest för unga. För den som har hamnat snett tidigt i livet är det viktigt att samhället reagerar tydligt med både stöd att komma ur gängen och påföljder för de brott de begått. Vi vill införa ungdomsövervakning, en ny typ av påföljd för unga som innebär att unga döms till hemarrest på t.ex. kvällar och helger och det kan kontrolleras med fotboja.

6. Snabbare lagföring av unga. På samma sätt som tidigt stöd och insatser är viktigt är det också av stor vikt att lagföring av unga sker snabbt.Ett snabbspår för lagföring av unga ska införas med start i Stockholm under år 2019 som innebär att unga som döms för enklare brott ska lagföras inom 10 veckor. Snabbspåret kompletterar ett pågående projekt för snabbare lagföring av vuxna som just nu pågår i norra Stockholm. Målsättningen är en utbyggnation över hela landet.

7. Mer hembesök av barnavården för tidiga brottsförebyggande insatser. Det förebyggande arbetet behöver starta tidigt för att mönster av kriminalitet och missbruk ska kunna brytas. Vi vill utöka barnvårdens hembesök för att tidigt identifiera riskfamiljer. På så sätt kan kontakten med föräldrar stärkas och insatser för barn som far illa sättas in.

8. Fler unga kriminella ska lyftas bort från skadliga miljöer. Med stöd av lagen av vård av unga (LVU) ska unga kriminella som är en fara för sig själv eller för andra lyftas bort från skadliga miljöer, missbruk och kriminalitet och placeras på SiS särskilda ungdomshem. Vi vill bygga ut SiS-vården med fler platser.

9. Bygga ut avhopparverksamheten. Vi vill kraftigt utöka landets avhopparverksamhet för att fler kriminella ska få stöd från kommuner och organisationer att lämna gängen.

9 Comments

 1. Ove Nordström

  Gällande punkt 2 så vore det väl rimligt att straffet för övergrepp i rättssak står i relation till den misstänkta gärningen och vore dubbelt mot maximistraffet för denna? Svårt att tro att detta skulle upphöra med denna obetydliga skärpning som nu föreslås.

 2. Zäta

  Lite komisk Socialdemokraterna vill försvåra för brottslingar. De har ju aktivt jobbat för att öka kriminaliteten på alla sätt i många år. Invandrare är i majoritet bland gängkriminella. 94 procent av gängkriminella i Stockholm är invandrare har bland annat expressen dokumenterat.

 3. Björn Smitterberg

  Redaktören har i kväll ägnat en timme åt att försöka finna uppgiften om att 94 procent av de gängkriminella i Stockholm är invandrare, som alltså skall vara dokumenterat av tidningen Expressen. Just den uppgiften har redaktören inte funnit. Det är dock helt klart en lögn att socialdemokrater eller andra jobbat för att öka kriminaliteten på alla sätt. Det låter mer rasistiskt än trovärdigt.

 4. Ronson

  Tack Björn, sign Zäta med flera har tyvärr inte speciellt stort intresse av att kontrollera fakta. Det räcker för dessa individer med att lyssna på nån ”kompis brors svåger” som minsann har reda på hur det är!! Därför är ditt inlägg Björn så oerhört viktigt!

 5. Jan Johansson

  Konstigt att sossarna går till val mot brottsligheten.
  Statsministern har ju sagt att Sverige aldrig varit säkrare än vad det är nu, men det kanske inte gäller för den del av befolkningen som bor i betongförorterna.

 6. Zäta

  Att invandrare är överrepresenterade i gängkriminalitet är belagd fakta. Att kalla folk för rasister för de beskriver fakta är något som Socialdemokraterna och vänstern gjort länge. Genom att se problem som de är i verkligheten så löser man dem lättast.

 7. Björn Smitterberg

  Var finns fakta – du skriver 94 procent. Det är vad jag frågar efter. Man kan ju lika gärna påstå att det är en klassfråga eller en fråga om arbetslöshet, o s v om man inte har grunden till uppgifterna. Det jag kallade rasism var inte att du utgick från att socialdemokraterna arbetade för ökad kriminalitet. Du trollar med andras uppgifter. Se upp med det.

 8. Björn Smitterberg

  Vad jag kan se står inte Expressen för uppgiften, utan Fria Tider – vilket även läsare i Lidköpingsnytt hittat och tipsat om. Men uppgiften är inte vad du beskriver utan:
  Av 192 personer har nästan alla, 94,5 procent, minst en utlandsfödd förälder.
  Låt oss nu sluta detta för det leder inte vidare. Man kan lägga en del på flyktingvågens konto som överraskade så många men vi får var lite försiktiga. En intressant uppgift jag lärt mig efter att du började skriva är att många i gängen är så unga. Dom borde vara i skolan!

 9. Zäta

  Fria Tider tar ju sin fakta ifrån Expressen. Men Fria Tider är mer tydliga med samma siffror Expressen skriver om.
  Här har är exakt citat från EXPRESSEN. Sluta beskylla folk för ”trolla”

  UTLÄNDSK BAKGRUND: 40,6 procent av personerna är utrikes födda, medan 82,2 procent har två föräldrar som är utrikesfödda. Om man räknar dem med minst en utrikesfödd förälder är siffran 94,5 procent.

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet