Gå direkt till Nyheten (Debatt: Så fungerar sjukvården…)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 17 juni 2019
  1. Dagens namn:
  2. Torborg och Torvald
  3. I morgon:
  4. Björn och Bjarne

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Så fungerar sjukvården…

Publicerad lördag, 07 juli 2018, 22:32 av Insändare

debatt-insikonTorwald Åberg som själv arbetat i vården i många år har upplevt baksidan av regelverket själv, när han missat att skaffa medicin i tid. Torwald Åberg är även liberal kommunpolitiker.

Så fungerar sjukvården idag

Glömde mina tabletter mot högt blodtryck och ringde till min vårdcentral i Lidköping klockan 3 en eftermiddag för ett nytt recept. En röst i telefonen meddelade att antalet receptförnyelse var slut för dagen. Tidigt nästa morgon ringde jag på nytt och fick dock veta det skulle dröja en vecka innan jag kunde hämta ut tabletterna på närmaste apotek. Jag befann mig 32 mil från hemmet och det var också tid att förnya receptet.

Jag har som farmaceut tillhört vården i över 60 år och har upplevt olika faser av svensk sjukvård där ingen sparade sig för att hjälpa den som behövde vård men 1970 hände något. Då stöpte socialdemokraterna med statsrådet Krister Wickman om systemet och nu skulle inte proffsen längre sköta sjukvården utan nu var det politiker och organisatörer som skulle se till att följa den allmänna trenden att göra sjukvården till ett köp och sälj system. Man hade som norm organisationen på Volvo. Men sjuka människor är inte bilar. På ett sjukhus i en landsortsstad där tre personer från landstinget skötte ekonomi och nödvändig administration är det 100 personer som gör detta idag. En läkare som jag känner anser att han nu är medicinsk konsult som på anmodan av administratörer tar hand om en patient. Läkaren har alltså inte ansvaret för patienten utan bara för det enstaka ingreppet. Dessutom är han tidsatt och behandlingen kanske bara får ta 10 minuter. Från att Sverige hade 10 tusen läkare när detta infördes har vi nu ca 40 tusen. Dessutom har vi fått stafettläkare som skall fylla bristerna när läkarna i Sverige bara hinner ca 7000 patientbesök per år att jämföra med övriga EU läkare som tar emot 21 000. Osökt påminner detta om den gamla historien när gubben och gumman skulle göra arbetsbyte.

För mig personligen är detta inget problem. Jag ringde en kompis som skrev ett recept och efter en halvtimma kunde jag hämta ut detta på ett apotek i närheten. Men hur är det med den stora allmänheten som står utan denna möjlighet, man får vackert vänta något som samma statsråd som genomfört förändringen inte hade lust till. Han hade fått en tid hos den kände spjuvern professor Adams-Ray på KS och krävde att få komma in direkt. Flickan i luckan frågade professorn om det var möjligt. Nej blev svaret han får gott vänta det är ju han som har infört regeln. Detta blev en artikel i Läkartidningen till stor förnöjelse på läkarmottagningarna runt om i landet.

Torwald Åberg Leg receptarie (L)

 

En kommentar på “Debatt: Så fungerar sjukvården…”

  1. Ove Nordström skriver:

    Håller med helt i detta. Men jag skulle vilja fråga Torwald om han inte lyft detta med sina borgerliga kamrater som styr Västra Götalandsregionen de senaste 4 åren? De verkar agera i motsatt riktning.

Kommentarerna är stängda