Gå direkt till Nyheten (Länsstyrelsen tveksam till utsläpp i Lidan
Vill ha ny ledning direkt till Vänern)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Fredag 28 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Länsstyrelsen tveksam till utsläpp i Lidan
Vill ha ny ledning direkt till Vänern

Publicerad fredag, 06 juli 2018, 15:21 av Redaktionen

Ängens-ARV-3Länsstyrelsen är positiv till Lidköpings nya avloppsreningsverk men gillar inte helt tanken på att använda Lidan för att släppa ut det renade avloppsvattnet. Det framgår nu när länsstyrelsen kommenterat planerna i en skrivelse till domstol för miljöprövning.

Under torsdagen har Länsstyrelsen lämnat yttrande angående ansökningar om placeringen av Ängens avloppsreningsverk, ledningsdragning och utsläppspunkt. I skrivelsen är Länsstyrelsen positiv till bygget, platsen och utformningen av verket såsom kommunen tänkt sig det.

Däremot ställer sig länsstyrelsen mycket tveksam till alternativet att använda Lidan som utsläppspunkt. Anledningen är de nivåer av fosfor, ammoniak och kväveämnen som befaras bidra till att belasta vattendraget ytterligare med utgångspunkt från dagens nivåer.

Alternativet Länsstyrelsen förordar är istället att förlägga utsläppspunkten direkt till Kinneviken vid Lidans mynning, via en dragning av ledningar genom Lidköping.

4 kommentarer på “Länsstyrelsen tveksam till utsläpp i Lidan
Vill ha ny ledning direkt till Vänern”

 1. Sten Andersson skriver:

  Låter dyrt att gräva genom hela staden! Kan kommunen inte gå med ledningen som planerat till Lidan och sedan fortsätta med en stam på Lidans botten fram till Vänern?

 2. Per Gunnar Lindahl skriver:

  Om den utsläppspunkten är bäst är platsen för det nya reningsverket helt fel. Då skulle en lokalisering någonstans omedelbart i anslutning till befintlig tipp vara bättre. Det känns som att länsstyrelsens tjänstemän allt oftare driver en helt egen agenda som totalt ignorerar geografiska och ekonomiska realiteter bara för att få sätta sin egen prägel på slutprodukten. Lätt när man inte behöver ta ansvar för ekonomin, den drabbar abonnenterna.

 3. Lunnarn skriver:

  Visst en stor tabbe av kommunn,pinsamt.Borde ha klart var ledningarna ska gå innan man bestämmer plats.

 4. Olle Persson skriver:

  Länsstyrelsen driver nog sin agenda utifrån miljömässiga skäl och de lagar vi har. Att tänka att de borde agera utifrån ekonomiska intressen och inte utifrån vår miljös bästa är ett otroligt naivt och juvenilt tänkande. Ska du tänka på ekonomiska värden så kan du bara tänka dig den ekonomiska kostnaden i framtiden om fel beslut tas idag.

Kommentarerna är stängda