Gå direkt till Nyheten (Skulpturer i Skara har stulits)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 18 november 2019
  1. Dagens namn:
  2. Lillemor och Moa
  3. I morgon:
  4. Elisabet och Lisbet

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Skulpturer i Skara har stulits

Publicerad torsdag, 05 juli 2018, 10:44 av Redaktionen

Två konstverk i centrala Skara är stulna. Statyerna ”Flickan med boken” och ”Damen vid dammen” försvann någon gång mellan torsdag eftermiddag och tisdag morgon. Nu behöver kommunen allmänhetens hjälp med att försöka få tillbaka konstverken.

Det skriver skara kommun i ett pressmeddelande.

skulptur-damenviddammenskaraDamen vid Dammen

Under onsdagsmorgonen uppmärksammade en anställd inom kommunen att två av statyerna utanför gamla biblioteket var borta. Statyerna ”Flickan med boken” av Brita Nehrman och ”Damen vid dammen” av Ansgar Almqvist har stått utanför biblioteket i många år.

– Vi vill göra allmänheten uppmärksamma på händelsen och förhoppningsvis förhindra att konstverken säljs vidare, säger Peter Blom kommunikationschef i Skara kommun.

skulpturflickanmedbokenskaraFlickan med boken

Efter att händelsen uppmärksammat och polisanmälts gjordes en inventering av alla statyer och konstverk i kommunen för att säkerställa att inget mer blivit stulet.

– I dagsläget är det två konstverk som blivit stulna och vi hoppas verkligen att det stannar där. Personal från Service och Teknik har under onsdagen säkerställt monteringen på resterande konstverk och statyer ute i kommunen, fortsätter Peter.

Värdet på de två stulna statyerna är svårt att uppskatta, men de har ett symboliskt värde för Skara kommun och för Skaraborna som är ovärderligt. Därför behöver kommunen all hjälp de kan få för att försöka få tillbaka konstverken. Om någon sett eller hört något så tveka inte på att höra av er till polisen på 114 114.

– – – –

Red: Under den senaste tiden har stölder av skulpturer förekommit på flera håll i landet – oftast gäller det föremål i brons. Flera städer har gjort polisanmälningar. Polisen har inrättat en särskild nationell enhet som handhar stölder av kulturföremål.