Gå direkt till Nyheten (Debatt: Förbättra rättshjälpen för drabbade)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Tisdag 16 juli 2019
  1. Dagens namn:
  2. Reinhold och Reine
  3. I morgon:
  4. Bruno

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Förbättra rättshjälpen för drabbade

Publicerad onsdag, 04 juli 2018, 07:32 av Insändare

liberalernalogoikonLidköpings-Liberalerna Pär Johnson och Henrik Gallus skriver i en debattartikel att rättshjälpen för personer som slåss för sina rättigheter måste få utökad hjälp, särskilt vid sjukdomsfall, LSS och personlig assistans.

Förbättrad rättshjälp i socialförsäkringsmål

Media har den senaste tiden rapporterat om att personer som överklagat beslut enligt socialförsäkringslagarna inte beviljats rättshjälp i annat än i väldigt liten omfattning.

Detta innebär att redan utsatta personer blir hänvisade till att själva finansiera rättsliga biträden eller driva saken efter egen förmåga.

För oss liberaler är det viktigt att samhället ger alla människor möjligheter att utvecklas och lyckas. Det gäller även personer som drabbas av sjukdomar och andra svåra situationer. Det är viktigt att samhället ger den enskilde en utökad rätt till rättshjälp i situationer där motparten (staten) sitter på alla resurser. Det är viktigt att göra den juridiska processen i sådana fall mer likställd och då kan utökad rätt till rättshjälp vara en viktig del.

För oss liberaler är detta en viktig fråga liksom även att vi motsätter oss de nedskärningar som sker inom områdena för LSS och personlig assistans. Alla kan drabbas av sjukdomar och skador och vara i behov av stöd för att kunna leva sitt liv.

När du uppfattar att samhället vänder dig ryggen och nekar dig något som du borde ha rätt till är det viktigt för förtroendet för samhället att du ges möjlighet till en rättslig prövning som också uppfattas som rättvis.

Vi Liberaler ser en självklarhet i att vi alla hjälps åt via vårt gemensamma trygghetsnät så att alla i möjligaste mån kan leva ett jämlikt liv. Detta är grunden i ett Liberalt samhälle.

 Pär Johnson, Liberalerna
Henrik Gallus, Liberalerna