Gå direkt till Nyheten (Debatt: Vården ska vara nära!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 17 juni 2019
  1. Dagens namn:
  2. Torborg och Torvald
  3. I morgon:
  4. Björn och Bjarne

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Vården ska vara nära!

Publicerad måndag, 25 juni 2018, 08:04 av Insändare

kristdemokraterkdlogga– Svensk sjukvård är i toppklass, men den positiva bilden kommer från de som kommit till vården, för många står i kö.
Det skriver kristdemokraten Conny Brännberg i en debattartikel.

Vården ska vara nära

Svensk sjukvård är i internationell toppklass. Varje dag görs fantastiska insatser för att rädda liv, bota och lindra. Vi möter regelbundet tacksamma patienter och ofta är det bemötandet från personalen som lyfts fram.

Den positiva bilden kommer från de som kommit till vården. Tyvärr är det alldeles för många som står i köer.

I Västra Götaland har stora summor tillförts vården, antal anställda har ökar, men de resultat som vi vil se dröjer. Därför har de politiska partierna i regionen kommit överens om en stor omställning.

Traditionellt har patienterna rest till sjukhuset för att få vård. Så kommer det att bli även framöver men stora insatser skapas för att utveckla den nära vården. Även den som kan ske i hemmet.

Inte minst måste vården anpassas till de behov som äldre invånare har.

För att främja en trygg vård och omsorg utifrån individuella behov vill Kristdemokraterna att alla äldre ska ha rätt till en god hemsjukvård. Syftet är att skapa en bättre personcentrerad organisation runt äldre med omfattande och sammansatta vård- och omsorgsbehov. Det finns flera goda exempel från Skaraborg och detta utvecklingsarbete ska fortsätta.

Kristdemokraterna beskriver i sin riksdagsbudget att 6,2 miljarder kronor avsätts per år för att alla äldre ska få tillgång till hemsjukvård av hög kvalitet. Hemsjukvården ska bestå av ett multiprofessionellt team av undersköterskor, distriktssjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter, dietist och demenssköterska.
För äldre innebär en välfungerande nära vård ökad trygghet, bättre hälsa, och minskad stress. Det är viktigt för att människor med vårdbehov ska få åldras i trygghet och med värdighet.

Enkelt uttryckt, vården ska kunna komma hem till den äldre. Vi vill införa en patientansvarig läkare som en fast vårdkontakt. I vissa fall ska även hemsjukvårdsteamet förstärkas med läkaren och detta tror vi underlättar vården för sjuka äldre.

Conny Brännberg (KD)
förstanamn regionvalet