Fotograferade Lidans botten och säger nu:
– Nej, bada inte här – Älven är äcklig!
Publicerad torsdag, 14 juni 2018, 11:07 av Björn Smitterberg
Thomas Örn är fotograf med vattendrag som specialitet. Han har läst igenom all möjlig miljödokumentation om Lidan och andra vattendrag och säger nu:
– Här skulle jag aldrig bada! Det är äckligt.
I vinter kommer han och en kollega, Fredrik Blomqvist, ut med en bok som i bild och text dokumenterar 15 vattendrag.
– Om Lidan vet jag att det ut i Vänern varje år rinner 33 ton antropogent fosfor – alltså gödning, och det sätter spår. Vattnet är ogenomskinligt. Sikten är i bästa fall 25 centimeter, säger Thomas Örn. 33 ton – det motsvarar två fyllda containers.
Fotograferingen har skett såväl över som under ytan (om det varit möjligt). Fortfarande pågår fotograferingen och insamlingen av dokumentation.
– Det finns ganska väl dokumenterat vad som finns i vattnet i våra vattendrag. Det finns en hel del vid länsstyrelser, kommuner och andra. Jag har samlat ihop och läst på, och känner mig nästan som en kemist vid det här laget.
Det handlar inte bara om att läsa dokumentationen, utan också förstå innehållet. Det har tagit tid att kolla allt.
– Det är helt klart att jordbruket och skogsbruket spiller ut mycket av gödningen. Jag tror inte att bönderna gillar det här, utan de flesta känner verkligen för att försöka lösa problemen. Men det vore ju bra om kommunernas miljöskyddsavdelningar hade särskild personal som direkt hjälper lantbrukarna – med råd och bidragsansökningar. För bönderna kan få stöd för att skydda älvarnas kanter. Jag tror det skulle ha stor betydelse om älvarnas kanter fick ta emot gödningen i stället för vattnet i vattendragen.
– Lite mer aktivt arbete från myndigheter och kommuner skulle snabbt göra nytta.
Thomas Örn är hemmahörande i Fåglavik. Han läste i Lidköpingsnytt om att det skall tillåtas ett visst mått av bad i Lidan i Lidköping. Han reagerade omedelbart ett samtal:
– Jag skulle aldrig bada i Lidan!
Det är mängder med ämnen som nämns i analysrapporterna. De rinner ut i vattendragen, vidare i åar och älvar och når till slut havet – kanske efter att sakta runnit genom Vänern och ut genom Göta älv.
– Vi talar om uran från Ranstad – har hittats i Lidan, vi talar om kvicksilver, bly, zink, DDT, krom. Det börjar verkligen bli oroande. Och nu måste åtgärder sättas in. Jag tror att samhället måste gå in med särskilda bidrag för att rädda vattendragen. Nu är det valår och jag hoppas att vattendragen får komma med på ett hörn i debatten. En del utsläpp är nya, andra minnen från industriperioder som fortfarande flyter omkring. Några utsläpp pågår.
– Jag tycker vattnet på platser – som här nedre delen av Lidan – är äckligt!
Det är inte bara kemin som oroar:
– Vi har hittat alla möjliga saker. Cyklar förstås. Frysboxar, Och plastpåsar. Massor av plastpåsar.
Thomas Örn och hans kollega har börjat med vattendrag i sin närhet. Bland dessa är Lidan, Flian, Svartån/Silån/Göteneån, Nossan, Ätran, Öredalsälven, Toftedalsån och Enningsdalälven är exempel. Ett vattendrag har ofta flera namn beroende på trakten de rinner genom.
I sommar kommer Thomas Örn och Fredrik Blomqvist att medverka vid Vänerveckan på en del håll och berätta i ord och bild. I vinter kommer boken – efter flera års arbete. Hittills har arbetet inte givit en enda krona.
– Om det går bra fortsätter vi med östra delarna av Götaland.
– Klicka till artikel om tillfälligt badtillstånd.
– Bilderna är klickbara till större format.
Den boken vill jag gärna läsa, så vore bra om Lidköpings-nytt kommer med återkoppling då den finns att köpa!
Det ska vi försöka leva upp till.
Är det seriöst NÅGON som är förvånad?