Gå direkt till Nyheten (Lidköping doftar mat…
Internationell gatumarknad för mat öppnade i dag)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköping doftar mat…
Internationell gatumarknad för mat öppnade i dag

Publicerad onsdag, 13 juni 2018, 12:24 av Björn Smitterberg

matmarknad2018f

Det är nu andra året som International Street Food Market besöker Lidköping. Det var en succé förra året. Massor av mat från olika delar av världen – och ett hundratal personer som serverar. Om man vill ha med lexikon för att översätta alla språk får man ha med ett dussin. Men de flesta klarar språket.
Matmarknaden är, enligt Destination Läckö-Kinnekulle, inledningen på några intensiva dagar som i sin tur är inledningen på en intensiv sommar
ikon-bildreportage.

Nya Stadens torg blir ett slags centrum för de här inledande verksamheterna som ska ”sätta fart” på sommaren. Det är gott om avstängningar på Nya Stadens torg, och om man drar ut radierna lite från Rådhuset kommer flera arrangemang med. ”Somaren” är ett samarbetsprojekt mellan destinationsbolaget och kulturdelen vid Lidköpings kommun.

per-forsberg-F7

Per Forsberg – F7, som är förbandet som arrangerar tävlingen

Ett av de stora evenemangen är förstås de militära världsmästerskapen i triathlon som inleds med 1.500 meter simning i Lidan (särskilt tillstånd finns). Starten går 9,20 från en flotte vid Rörstrandsbron, efter simningen kommer cykeltur på 40 kilometer och avslutningsvis löpning. Den som vill se mest skall befinna sig vid Torgbrun som är växlingsplats, och målgång.

Efter prisutdelningen på Torget får man vända blickarna mot norr för över Vänern kommer det att bli flyguppvisning.

krögare

Redan nu har krögarna Jan Fritz, Galejan, och Per-Anders Djup, O´Learys, börjat bygga upp sitt öltält för att under dagen börja servera Texas mat. Ytterligare ett tillskott till matmarknaden. Här finns även drycker med olika alkoholhalter att köpa, även för den som handlar på den internationella matmarknaden.

– Vi har en anläggning för ånga som vi lagar mat på. Det tar lite tid kallas slow food. Och vi kommer att ha trubadurer och hoppas här ska bli riktigt trevligt.

Jan Fritz och Per-Anders Djup brukar samarbeta med öl- och mattält vid sådana här arrangemang.

Konkurrens på torget blir det under söndagen av hinder. Det blir en stor hinderbana för vuxna, och en annan hinderbana för den under 14 år.

france-thomas-matmarknad

David Reinhold – hinderbanaidrottare

– Det blir en tuff hinderbana, och därför har vi satt gränsen 14 år som minimum, mycket klättring bl a, säger David Reinhold, som är ordförande för IF Team Kroppslabbet.

Lite mer barnvänligt blir det alltså i ett annat hörn av torget

Ett intensivt veckoslut hoppas man det ska bli på Nya Stadens torg och dess närmaste omgivning – som förresten lagom till helgen även får en ny lekplats som över sommaren skall finnas på nordvästra sidan av älven vid solbryggorna.

Här några bilder från den internationella matmarknaden på torget – kommersen kom igång redan på onsdagsförmiddagen.

Fransmannen Thomas med efternamn som inte redaktören klarade ut är huvudman för matmarknaden som i år turnerar i ett 20-tal svenska städer. Det började i Lund i april och slutar i Kalmar i oktober.

matmarknad2018g

matmarknad2018e

matmarknad2018d

matmarknad2018c

matmarknad2018b

matmarknad2018a

Alla bilder är klickbara till större format.