Gå direkt till Nyheten (Storsatsar i Götene på modersmjölksersättning till Kina)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Torsdag 18 oktober 2018
 1. Dagens namn:
 2. Lukas
 3. I morgon:
 4. Tore och Tor

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Storsatsar i Götene på modersmjölksersättning till Kina

Publicerad måndag, 11 juni 2018, 13:29 av Redaktionen

semper2018Semper investerar hundra miljoner i Götene. 

I snart 80 år har Semper tillverkat välling, gröt och modersmjölksersättning i Götene i Västergötland.
Nu storsatsar företaget och investerar över 100 miljoner kronor i anläggningen i Götene för att främst kunna öka tillverkningen av modersmjölksersättning.

Det framgår av ett pressmeddelande i dag:

Semper har sedan företaget grundades 1939 varit ledande i Norden på barnmat, modersmjölksersättning och glutenfria mixer. En stor del av företagets produkter har sedan 1940-talet tillverkats i anläggningen i Götene. Semper ingår sedan 2006 i det internationella livsmedelsbolaget Hero Group. Gruppen har nu beslutat att investera i Sempers anläggning och kommer därmed att koncentrera all sin tillverkning av modersmjölksersättning till Götene.

– I Götene finns de bästa förutsättningarna för tillverkning av både välling, gröt och modersmjölksersättning. Vi har allt från god tillgång på säkra råvaror från närbelägna gårdar i Västergötland, till stor kunskap och erfarenhet hos personalen i anläggningen, säger Jörgen Thunholm som är tillverkningschef på Semper.

Tillverkning av modersmjölksersättning ställer bland annat enormt höga krav på hygien och säkerhet. Under de senaste åren har Semper gjort stora satsningar i Götene på såväl kunskapsuppbyggnad och förbättrade rutiner, som på utrustning för att hålla den toppklass som krävs. Nu investerar Semper ytterligare drygt 100 miljoner kronor för att kunna öka tillverkningen. Bland annat kommer ett helt nytt torktorn lyftas in i augusti och en ny förpackningslinje att installeras i början av nästa år. Investeringarna beräknas tredubbla kapaciteten för tillverkning av modersmjölksersättning.

– I och med detta kommer Hero flytta all tillverkning av modersmjölksersättning till Götene och vi kommer tillverka för fler av koncernens marknader utanför Norden, säger Thunholm.

I april fick Semper dessutom besked från kinesiska certifieringsorganet CNCA att anläggningen i Götene rekommenderas bli godkänd för export av modersmjölksersättning till Kina. Därmed blir företaget den hittills enda tillverkaren av modersmjölksersättning i Sverige som kan komma att ha exportgodkännande för Kina.

– Det kvarstår bara några detaljer innan vi blir godkända, men detta hoppas vi ska bli klart inom en snar framtid, säger Thunholm.

Fakta om Sempers anläggning i Götene:

 • Anläggningen är byggd 1942.
 • Sempers anläggning ligger på samma område som Arla Foods, varifrån färsk mjölk, vassle och grädde levereras direkt in till Semper.
 • Semper har drygt 200 anställda i Sverige, Danmark, Finland och Norge, varav 100 personer i Götene.
 • I Götene tillverkar Semper välling, gröt, modersmjölksersättning, tillskottsnäring och glutenfria mixer under varumärkena Semper och BabySemp.
 • Dessutom tillverkar Semper här modersmjölksersättning och tillskottsnäring för tjeckiska systerbolaget Sunar, samt för systerbolaget Semper i Ryssland.
 • Tillverkningsvolym motsvarar drygt 21.000 ton/ år.
  Volymerna är fördelade på:
  30 % Gröt & Välling
  10 %  Modersmjölksersättning
  20 %  Glutenfria mixer
  40 %  B2B till externa mejerier
 • Investeringen i anläggningen beräknas tredubbla kapaciteten för tillverkningen av modersmjölksersättning.
 • Semper omsätter 1,3 miljarder SEK (2017).

Fakta om Hero Group:
Sedan 2006 ingår Semper i det internationella livsmedelsföretaget Hero Group. Företaget grundades 1886 i Lenzburg, Schweiz, där huvudkontoret fortfarande ligger. Heros huvudkategorier är barnmat, modersmjölksersättning, glutenfria livsmedel, sylt och marmelad samt hälsosamma snacks. Hero Group har drygt 4.300 anställda i 16 länder och 2017 omsatte gruppen 1,28 miljarder Schweizer-francs (1=8,85 svenska kronor).

 

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet